Politik

Pind: Grænsekontrol har minimale konsekvenser for politiets arbejde

Politifolk har udført omkring 30.000 stikprøvekontroller ved den dansk-tyske grænse. Justitsministeren afviser, at opgaven generelt går ud over andet politiarbejde.

Justitsminister Søren Pind var onsdag kaldt i samråd for at give flere detaljer om grænsekontrollen ved den tyske grænse. Arkivfoto: Anders Rye Skjold Jensen/Polfoto

Generelt lider det almindelige politiarbejde ikke skade af, at omkring 200 betjente i døgnet de seneste ni dage har været sendt til den dansk-tyske grænse for at udføre grænsekontrol.

Det siger justitsminister Søren Pind under et samråd i Folketingets Retsudvalg.

Grænsekontrol
  • Regeringen besluttede 4. januar at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse frem til foreløbig 14. januar.
  • Alle danske rejsende skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark. Danske statsborgere kan blive straffet for ikke at medbringe pas, men vil ikke blive afvist, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.
  • Grænsekontrollen er en stikprøve. Det er derfor ikke alle indrejsende, der bliver standset af politiet.
»Med den nuværende kontrol i grænseområderne er der ikke tale om, at politiets opgaver i resten af landet generelt nedprioriteres,« siger ministeren.

33 søgte asyl i Danmark mandag

Omvendt siger det sig selv, at betjente, der bliver flyttet til grænsen, ikke kan opklare forbrydelser og skabe tryghed hjemme i politikredsen, medgiver Pind.

»Det er også derfor, at vi meget nøje løbende overvejer, hvor intensiv kontrolindsatsen ved grænsen skal være,« siger han.

Det er den enkelte politikreds, der beslutter, hvilke betjente, der skal sendes til grænsen, og derfor er det ifølge Pind umuligt at give et entydigt svar på, hvilke politiopgaver, der eventuelt bliver ramt. Søren Pind lover at give Folketinget en nærmere beskrivelse af problemstillingen.

Politifolk: Grænsekontrollen går ud over vores almindelige arbejde

Han lægger ikke skjul på, at der er »et pres« på politiet på grund af terrorberedskabet og diverse bevogtningsopgaver. Han mener dog, at politiet »yder det, det skal rundt om i kredsene.«

Allerede inden grænsekontrollen trådte i kraft den 4. januar advarede Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, om, at langvarig grænsekontrol kunne dræne politistyrken for kræfter og dermed betyde en nedprioritering af andre politiopgaver.

»Det er klart, at hvis vi skal bruge kræfter på at udføre kontroller ved grænsen, så er der andre opgaver, vi ikke kan løse. De politifolk som skal sendes til grænsen kan jo ikke lave de opgaver, de ellers skulle,« sagde Oxfeldt til Jyllands-Posten.

Formålet med grænsekontrollen er med regeringens ord at sikre, at myndighederne fortsat kan opretholde »ro og orden.« Grænsekontrollen er en stikprøve, og der er således ikke politibemanding ved alle grænsovergange hele tiden.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen, som havde hasteindkaldt til dagens samråd, savnede svar på, hvor grundig kontrollen ved grænsen reelt er, og hvor mange betjente, der hentes ind fra andre dele af landet.

»Vi bliver nødt til at vide hvilke konsekvenser det har, at vi bruger så mange politiressourcer ved grænsen,« begrundede hun indledningsvist.

Flere andre socialdemokrater udtrykte under samrådet bekymring for, at politiet – på trods af ministerens forsikringer – må droppe andre opgaver såsom indbrud eller røverier på grund grænseopgaverne.

Ifølge Rigspolitiet er ca. 200 betjente i døgnet afsat til at stå for kontrollen. En stor del af betjentene kom fra de såkaldte baglandspatruljer, som i forvejen var afsat til at udføre stikprøvekontroller i grænselandet.

Siden 4. januar er omkring 30.000 personer blevet kontrolleret ved grænsen, viser Rigspolitiets opgørelser.

Ca. 185 personer er blevet afvist og dermed nægtet indrejse til Danmark.

Søren Pind roser politiet for indsatsen og understreger, at regeringen følger situationen nøje, at og at der indtil videre ikke har været nødvendigt at optrappe kontrolindsatsen.

Grænsekontrollen blev i første omgang indført i ti dage, og udløber dermed i morgen, torsdag. Ved middagstid i dag ventes regeringen at meddele, om grænsekontrollen fortsætter eller annulleres.

Siden indførelsen har Politiken og Weekendavisen skrevet, at der øverst i regeringstoppen var uenighed om at indføre kontrollen - angiveligt skulle justitsminister Søren Pind og udenrigsminister Kristian Jensen have været imod at indføre grænsekontrollen før man havde set tiden mere an.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her