Politik

Samuelsen-uret: Se hvornår LA's tålmodighed med regeringen slipper op

Nedtælling: Se hvornår Liberal Alliance vælter regeringen, hvis ikke topskatten sænkes.

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen vil have gennemført en skattereform inden sommerferien. Foto: Anders Skjoldjensen Rye

Liberal Alliances formand Anders Samuelsen har ad flere omgange truet statsminister Lars Løkke Rasmussens regering på livet med ultimative krav og konkrete deadlines.

Den seneste lyder sådan her: Inden nytår skal regeringen havde leveret topskattelettelser på mindst fem procentpoint til alle topskatteydere. Ellers vælter LA regeringen.

»Hvis ikke vi får en lettelse på fem procentpoint, så er vi ikke støtteparti for denne regering længere. Så er den væltet,« sagde Anders Samuelsen, efter Venstre-regeringen i august præsenterede den økonomiske 2025-plan.

Han har også beskrevet sit ultimative topskattekrav som en »rød linje« og en »absolut minimumsgrænse.«

Ultimatummet er ikke det første fra LA-lederen. For eksempel krævede Samuelsen i et interview med Jyllands-Posten 15. februar 2016, at regeringen inden jul skal have leveret en markant lettelse i marginalskatten, en markant lettelse af skatten i bunden og den skal have skabt grundlag for minimum to procents vækst om året fremover. Ellers vil LA vælte Løkke og co.

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer,« sagde Samuelsen.

Samuelsen står fast på ultimativt krav til Løkke: »Intet er ændret«

Tidligere endnu havde han truet med at vælte regeringen, hvis der ikke kom topskattelettelser inden grundlovsdag i år, hvilket der ikke gjorde. Og allerede i januar trak LA den automatiske støtte til Venstre-regeringen.

»Lars Løkke er løbet fra den aftale, vi havde. Nemlig regeringsgrundlaget. Dermed kan vi selvfølgelig heller have en garanti i forhold til regeringens overlevelse,« sagde Anders Samuelsen ved den lejlighed.

Liberal Alliance: Løkke har kun året ud til at levere markante reformer

Budskabet var en reaktion på, at Løkke Rasmussen udskød de lovede skatteforhandlingerne til efteråret 2016 på grund af forårstravlhed med at håndtere flygtningesituationen. Dermed valgte regeringen reelt at droppe et løfte i regeringsgrundlaget om at forhandlingerne skulle finde sted i foråret 2016 med »henblik på at sænke skatten på arbejdsindskomster.«

Med andre ord: Regeringen lever på lånt tid, hvis der ikke bliver leveret topskattelettelser eller markante skattereformer i år. Som en service til læserne (og med inspiration fra Politiko.dk) har JP Politik derfor indført ovenstående: Samuelsen-uret.

Som en indbygget bonus kan Samuelsen-uret også benyttes til at holde sig ajour med, hvor længe der er til nytår.

Opdatering fra 22. november:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvor mange døtre skal voldtages?

Lars Boje Mathiesen
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne.

Blog: Donald Trumps første år

Morten Uhrskov Jensen
Mediernes behandling har været udsøgt ringe.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her