Politik

Samuelsen vil ikke længere garantere regeringens overlevelse

Støttepartiet Liberal Alliance dropper sin garanti om altid at sikre regeringens overlevelse, efter at Lars Løkke Rasmussen har udskudt skatteforhandlinger.

Efter regeringsforhandlingerne i sommer hæftede Liberal Alliance sig særligt ved det punkt i regeringsgrundlaget, hvor Løkke-regeringen lovede skattelettelser i løbet af foråret 2016. Arkivfoto: Jens Dresling

Liberal Alliance vil ikke længere garantere, at Danmarks statsminister skal hedde Lars Løkke Rasmussen.

Partiformand Anders Samuelsen meddeler tirsdag eftermiddag, at LA dropper deres garanti om automatisk at støtte regeringen. Det siger han i et interview på TV 2 News.

»Lars Løkke er løbet fra den aftale, vi havde. Nemlig regeringsgrundlaget. Dermed kan vi selvfølgelig heller have en garanti i forhold til regeringens overlevelse,« siger Anders Samuelsen.

Video: Løkke trodser trussel og udskyder skattereform

Udmeldingen kommer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen tidligere på dagen meddelte, at regeringen vil udskyde skatteforhandlingerne til efteråret på grund af forårstravlhed med at håndtere flygtningesituationen.

Dermed valgte regeringen reelt at droppe et løfte i regeringsgrundlaget om at forhandlingerne skulle finde sted i foråret 2016 med »henblik på at sænke skatten på arbejdsindskomster.«

Samuelsen-uret: Se hvornår LA's tålmodighed med regeringen slipper op

Konkret vil Liberal Alliance i fremtiden være mindre tilbøjelig til at komme regeringen til undsætning, hvis der opstår en krise, forklarer Samuelsen. Som eksempler peger han på, at LA har været »meget hjælpsomme« over for regeringen i balladen om boligstøtten til pensionister og i hastebehandlingen af regeringens forskellige asylstramninger.

Men i fremtiden skal Løkke altså ikke automatisk regne med hjælp fra LA:

»Det er en ny situation, hvor det er vanskeligere måske at finde hinanden. Fordi regeringen er løbet fra en aftale,« siger Samuelsen.

Som statsminister for en mindretalsregering er Lars Løkke dybt afhængig af opbakningen fra samtlige blå partier, da der kun er ét mandats forskel på rød og blå blok. Og skal man tro Anders Samuelsens udmelding for pålydende, skal Løkke-regeringen altså ikke længere forvente ubetinget loyalitet fra LA's 13 mandater.

»Den automatiske velvillighed fra vores side er forsvundet,« siger Samuelsen, som peger på, at regeringen ville have fået en »nemmere vej igennem livet« ved at leve op til regeringsgrundlagets tidsfrister.

Liberal Alliance gav mandag regeringen en tidsfrist til grundlovsdag for at få skatteaftalen på palds. Derefter kunne partiet ikke længere garantere dets støtte til regeringen, lød truslen fra Anders Samuelsen.

»Men omvendt er det selvfølgelig også sådan, at hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag,« sagde han til Ritzau.

I Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid truede Enhedslisten i flere omgange med at vælte regeringen, men gjorde som bekendt aldrig alvor af truslen. I forbindelse med SRSF-regeringens skatteforlig med Venstre og De Konservative i sommeren 2012 erklærede Enhedslisten tilmed, at partiet ikke længere var støtteparti for regeringen men i opposition.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Du er blandt venner i en boghandel

Mikael Jalving
Når du træder ind i en af disse endnu eksisterende katedraler, er det som at træde ind i en tidskapsel og mærke, hvor meget du har misset i mellemtiden.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her