Samuelsen står fast på ultimativt krav til Løkke: »Intet er ændret«

Liberal Alliance fastholder, at topskattelettelse på fem procentpoint er en »rød linje« for partiet i forhandlingerne om regeringens 2025-plan. DF undrer sig.

Artiklens øverste billede
Liberal Alliance vil stadig vælte statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvis ikke han indfrier LA's krav om topskattelettelser til alle topskatteydere, fastslog Anders Samuelsen på dagens pressemøde. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Intet er ændret. Statsminister Lars Løkke Rasmussen risikerer stadig at blive væltet i løbet af efteråret.

Liberal Alliance står nemlig klippefast på det ultimative krav om, at topskatten skal sænkes med mindst fem procentpoint for alle topskatteydere.

Det fastslår partiformand Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde onsdag på Christiansborg. Her betegner Samuelsen topskattelettelsen på fem procentpoint som en »rød linje« for Liberal Alliance.

»Der er ingen ændringer i positionen,« siger Samuelsen, som dermed stadig vil vælte regeringen, hvis ikke kravet bliver opfyldt.

Og ikke nok med det. Liberal Alliance vil gå til 2015-forhandlingerne med et forslag om at halvere topskatten fra 15 til 7,5 procent, meddeler han. Målet er helt at afskaffe topskatten på sigt, men LA er parat til at acceptere, at den "kun" sænkes med fem procentpoint – så længe det altså vil gælde for alle topskatteydere.

»I kompromisets navn og i forsøget på at finde hinanden har vi så sagt, at vi har en rød linje, der hedder fem procentpoint ned på topskatten – hele vejen op,« som Anders Samuelsen udtrykker det.

»Alle partier har røde linjer, og jeg synes, at det er det mest ærlige og rigtige, at lægge det frem.«

Samtidig vil Liberal Alliance halvere arveafgiften, sænke selskabsskatten til 12,5 procent og lette skatten i bunden »markant« mere, end de omtrent syv procentpoint, som regeringen har spillet ud med.

På den anden side af forhandlingsbordet sidder Dansk Folkeparti, som ikke er klar til at acceptere topskattelettelser. Og i midten står Lars Løkke Rasmussen, som "kun" vil lette topskatten for de personer, der tjener mellem 470.000 kroner og en million kr. om året.

Den liberale tænketank Cepos har regnet på, hvad millionærer står til at få ud af henholdsvis regeringens og Liberal Alliances forslag til topskattelettelser:

Den liberale tænketank Cepos har regnet på, hvor meget større de rigeste danskeres skattelettelser bliver, hvis Liberal Alliances krav til regeringens 2025-plan kommer igennem.

Som tabellen viser, vil en person, der tjener to millioner kr. om året få 46.000 kr. mere i skattelettelse, hvis Liberal Alliances krav bliver gennemført, end hvis regeringens 2025-plan bliver til virkelighed.

Disse 46.000 kr. bør ikke vække harme, mener Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen, som argumenterer med, at millionæren med sin øvrige skat bidrager med knap en mio. kr. til statskassen.

»Hvis vi skal være et førende velstandssamfund, skal vi lægge janteloven bag os, og så skal blandt andet den øverste marginalskat ned og også for ham eller hende, der tjener over en million kroner. Mange i det indkomstsegment kan arbejde ekstra, hvis det bliver mere attraktivt. Det gælder for eksempel speciallæger, advokater og selvstændige,« siger Mads Lundby Hansen og opfordrer således regeringen til at bruge noget af det økonomiske råderum på næsten 57 mia. kr. i 2025 til at sænke topskatten for dem, der tjener over en million.

Dem findes der omkring 60.000 af i Danmark ifølge regeringen, og ifølge Cepos vil det koste omkring 800 mio. kr. at sænke deres topskat med fem procentpoint.

Sådan vil regeringens foreslåede skattetiltag påvirke forskellige familietyper:

Anders Samuelsen beskriver LA's skattepolitik som »værdipolitik«.

»Det er på tide, at vi starter en værdikamp, og jeg fornemmer, at vi har opbakning til det,« siger han på pressemødet.

»Mange spørger, hvorfor vi holder fast i topskat. For os er det værdipolitik. Der er kommet en retorik, der hedder skattelettelser eller velfærd. Og at man tager fra de fattigste og giver til de rigeste. Det er fuldstændig forkert,« hævder han.

De første sættermøder mellem regeringen og de øvrige partier finder sted på fredag. Derefter venter et formentlig langstrakt forhandlingsforløb om 2025-planen.

Hos Dansk Folkeparti finder man ikke ligefrem LA's ultimative forhandlingsstil konstruktiv:

»Hvis alle partier havde samme fremgangsmåde, så kunne vi jo aldrig have forhandlingsforløb,« siger finansordfører René Christensen (DF) som reaktion på LA's pressemøde.

Ordføreren afviser ikke fuldstændig, at DF kan ende med at støtte topskattelettelser, men det ligger bestemt ikke i kortene på nuværende tidspunkt, siger han.

»Vi går aldrig til forhandlinger med ultimative krav. Det har vi aldrig gjort. Men vi synes, at topskattelettelser er en rigtig skidt idé.«

Anders Samuelsen frygter dog hverken, at hans ultimatum ender med en rødlig finanslov uden LA eller med et nyvalg og dermed potentielt en socialdemokratisk statsminister.

»Det kommer ikke til at ske, for vi skal nok finde hinanden,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.