Politikere: DR's planer om exit polls er kritisable

På valgdagen bør medierne først bringe exit polls, efter valgstederne er lukket, lyder opfordringen fra medlemmerne af Folketingets udvalg for forretningsordenen.

Artiklens øverste billede
En undersøgelse fra Københavns Universitet har vist, at meningsmålinger og tidlige exit polls kan få betydning for, hvor danskerne sætter deres kryds.

Det er en uskik at offentliggøre exit polls, før valgstederne lukker. Sådan lyder det bredt fra medlemmerne af Folketingets udvalg for forretningsorden, der kraftigt opfordrer DR og TV2 til at kvitte exit polls inden kl. 20.

”Jeg håber meget, at medierne respekterer den henstilling, der er kommet fra Folketingets udvalg for forretningsorden incl. Folketingets Præsidium, om ikke at sende exit polls før kl 20 på valgdagen. Det er ikke rimeligt, at den slags målinger skal kunne påvirke selve valgresultatet, og vi så ved kommunalvalget, hvor galt det kan gå,” siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S).

Han henvisner til den exit-prognose, som DR offentliggjorde tidligt på valgdagen ved kommunalvalget, og som fejlagtigt viste, at Socialdemokratiet blev valgets store taber.

DR har meldt ud, at man ved det forestående folketingsvalg på torsdag ikke vil anvende de udskældte exitprognoser, men til gengæld vil DR offentliggøre en exit poll allerede kl 19 - en time før valgstederne lukker. Nogle aviser - bl.a. Jyllands-Posten - venter til kl. 20, mens andre er åbne over for at bringe resultaterne fra DR. TV 2 har endnu ikke har meddelt, om stationen bringer tidlige exit polls.

”Medierne bør helt klart afholde sig fra at bringe exit polls, før valgsteder lukker. Alle ved, at exit polls er mere præcise end meningsmålinger, og det kan jo påvirke et valgresultat, som ser ud til at blive meget meget snævert,” siger Camilla Hersom.

Men hvorfor er det så slemt at bringe en exit poll på valgdagen, når vi i forvejen  bombarderes med meningsmålinger under hele valgkampen og helt op til få timer før valgsteder åbner?

”Der er en stor principiel forskel på at spørge folk, om hvad de agter at stemme og så på at få dem til at fortælle, hvad de rent faktisk har stemt. Borgerne skal ikke påvirkes til at følge andet end deres egen overbevisning, når de stemmer, og jeg synes ærligt talt heller ikke, at medierne skal forsøge at påvirke.”

Hvis ikke medierne retter ind, kan det efter valget komme på tale at diskutere et forbud mod offentliggørelse af exit polls på selve valgdagen, mener hun.

”Ingen af os er tjent med, at valgresultatet risikerer at blive påvirket,” siger Camilla Hersom.

Også Venstres Bertel Haarder opfordrer medierne til at holde torsdag fri for exit polls, indtil valgstederne lukker.

”Jeg synes, at det for alle parter er en rigtig god ide at vente med at bringe exit polls. Man ved jo, at der er en lille tendens til, at nogle gerne vil være på det vindende hold, og derfor kan en forkert exit poll have en betydning,” siger Bertel Haarder (V).

Han hæfter sig ved et studie, som fire valgforskere præsenterede for halvanden uge side. Det viste, at meningsmålinger måske kan have kostet Lars Løkke Rasmussen statsministerposten ved valget i 2011.

”Dels kan exit polls påvirke resultatet, dels synes jeg simpelthen, at det er lidt krænkende over for dem, der ikke har stemt endnu. Med de tidligere resultater er det, som om det hele allerede er afgjort på forhånd, og man er puttet ind i en resultatmaskine. Jeg har selv haft den følelse,” siger Bertel Haarder.

Han vil ikke gå så langt som til at opfordre til et decideret forbud, men gerne drøfte det i udvalget:

”Lige præcis det spørgsmål kunne Folketinget måske godt tillade sig at have en mening om, men først efter valget, for der er jo ikke noget udvalg lige nu.”

Hos SF er Jonas Dahl  tilbageholdende, når det gælder forbud. Til gengæld bakker han fuldt op om opfordringen til DR og andre medier om at vente med at bringe exitpoll-resultater til kl 20.

”Det er en uskik. Ved kommunalvalget så vi jo, hvordan DR ramte helt ved siden af. Jeg forstår ikke, hvorfor man har behov for at offentliggøre exit polls, før valgstederne lukker,” siger Jonas Dahl.

Enhedslistens Stine Brix er enig:

”Medierne bør afholde sig fra det. Det vil være god skik at frede selve valgdagen,” siger Stine Brix.

”Jeg ved godt, at tv-stationerne og de øvrige medier gerne vil være hurtige og komme først, men der er også et hensyn, der handler om at respektere, at danskerne skal sætte deres kryds i fred og ro.”

Stine Brix er dog ikke indstillet på at indføre et forbud.

”Vi har tidligere overvejet det, men er kommet frem til at man ikke skal lovgive om den slags. Det må være en redaktionel beslutning, man træffer på medierne, men vi kan opfordre kraftigt til at overveje meget grundigt, hvad disse exit polls evt. kan komme til at betyde for valgresultatet.”

Redaktionschef hos DR Nyheder, Thomas Falbe, har over for Jyllands-Posten forklaret, at de tidlige exit polls kan være med til at øge stemmeprocenten ved valget.

” Vi tror, at exit polls er med til at øge interessen for valget og deltagelsen i valghandlingen, og vi mener, det er en del af vores forpligtelse at medvirke hertil. Hvis man sidder foran sit tv kl. 19 på valgdagen og ser exit pollen, kan det jo være, at man bliver motiveret til at komme ned og stemme,” lød det fredag fra Thomas Falbe.

Hos Dansk Folkeparti advarer Peter Skaarup om, at tidlige exit polls kan have en indflydelse på resultatet.

”På selve valgdagen er det uheldigt, hvis man kommer med noget, der ser ud som et valgresultat, fordi det godt kan påvirke de vælgere, der ikke har stemt endnu. Så jeg synes ikke, at man skal bringe exit polls, før valgstederne er lukket.”

Også de Konservatives Brian Mikkelsen mener, at hele valgdagen bør være fri for exit polls.

”Alt andet blegner jo i forhold til, hvor vigtigt sådan et folketingsvalg er, og så burde man ikke offentliggøre nogen som helst exit polls om torsdagen.”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.