Medier splittede i forhold til exit polls

De store danske medier tackler problematikken omkring de kritiserede exit polls meget forskelligt.

Artiklens øverste billede

På aftenen for kommunalvalget den 19. november 2013 holdt statsminister Helle Thorning Schmidt en tale, hvor hun erkendte, at Socialdemokraterne havde tabt valget. Men det havde de sådan set ikke.

På baggrund af exit polls og ikke mindst en exit-prognose havde den samlede danske presse dømt Socialdemokraterne som valgets tabere, men sandheden viste sig at være en anden.

Det gav anledning til en heftig debat omkring brugen af exit polls, og som Jyllands-Posten skriver lørdag, kan tidlige exit polls påvirke de vælgere, som ikke har stemt endnu.

Ingen medier laver exit-prognoser, men det betyder ikke, at vælgerne ikke bliver præsenteret for exit polls på valgdagen torsdag, selvom Folketingets forretningsudvalg har opfordret medierne til at vente til valgstederne lukker kl. 20.00.

DR bringer sin exit poll klokken 19.00, mens Jyllands-Posten ikke bringer nogen før eftert 20.00.

En rundspørge blandt de store danske nyhedsmedier viser forskellige holdninger.

Hos Politiken, BT og Berlingske er man på linje med Jyllands-Posten.

”Vi har overvejet det meget, bl.a. set i lyset af, hvad der skete ved kommunalvalget, og vi kommer ikke til at bringe exit polls i avisen,” siger Berlingskes chefredaktør, Jens Grund.

Berlingske har ekstraordinært flyttet papiravisens deadline fra 21.30 til 23.00, for at sikre, at avisen bygger på de første prognoser over optalte stemmer. Heller ikke på de digitale platforme kommer Berlingske til at publicere noget, før valgstederne er lukkede.

”Vi laver masser af valgjournalistik op til valghandlingen, men når vi kommer til selve dagen, så er det vælgerne, der bestemmer, og det skal de gøre uafhængigt af exit polls. Det synes vi, er et godt og anstændigt princip,” siger Jens Grund.

BT's ansvarshavende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen oplyser, at BT også venter til efter 20.00.

Politikens ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard, har samme tilgang.

”Vi gjorde jo en smertelig erfaring ved kommunalvalget, hvor vi publicerede en, der var meget forkert, og som skabte en stor historie i hele mediebilledet om et valgresultat, der var et helt andet, et det i virkeligheden var. Det vil vi ikke ud i igen. Dengang vedtog vi, at stramme vores regel. Vi skal stå på mål for os selv overfor vores læsere, og der lægger vi den linje, som vi mener, er den rigtige. Så må andre gøre, som de mener, er rigtigt,” siger han.

Et af de medier, som gerne bringer exit polls inden lukketid er Ekstra Bladet. 

”Hvis nogen bringer en exit poll klokken 19.00, så bringer vi den med alle de forbehold, der måtte være,” siger Poul Madsen, men påpeger, at avisen gør meget ud af ikke at hive et enkelt resultat ud, uden at sammenligne med andre lignende exit polls.

Andre undlader at bringe dem, før der er lukket?

”Det er også en smuk tanke. Men problemet er, at i en digital verden, vil alle kunne gøre det på kryds og tværs. Min principielle holdning er, at det skal bringes med alle de forbehold, der er. Problemet med både exit polls og de meningsmålinger vi har set undervejs, at man for ofte har glemt de forbehold, der skal indbygges i dem,”

Men I vil trods alt bringe dem?

”Det vil vi. Vi bringer denne type målinger, fordi de er en pejlestang, men ikke er et facit.

Og I er Ikke bekymrede for at påvirke valghandlingen?

”Nej. På det tidspunkt, der har folk besluttet sig, tror jeg.”

Samme linje har Børsen, fortæller nyhedschef på Børsen, Jørgen Andresen.

”Hvis andre medier bringer dem før klokken 20.00 så viderebringer vi deres resultater, men med klar deklaration af, hvor det kommer fra og hvilke usikkerheder, der er i dem,” siger han.

Han mener ikke, at det giver mening at lade være.

”Vi er et lille nyhedsmedie, og hvis DR bringer det klokken 19.00, så er det ude alle steder. Så giver det ikke mening at lade være,” siger han

Ved sidste folketingsvalg publicerede Metroexpress tidligt exit polls i samarbejde med yougov, men chefredaktør, Jonas Kuld Rathje, har endnu ikke besluttet sig for, hvordan det bliver ved dette valg.

”Vi har samme samarbejde, som vi havde med yougov sidste gang, men jeg ved ikke, om vi kommer til at bruge det på præcis samme måde. Vi kommer til at bruge det igen, men jeg har ikke nogen kommentarer til, hvornår og hvordan vi kommer til at bruge det,” siger han.

Mens DR har meldt ud, at de offentliggør exit poll klokken 19.00, har konkurrenterne hos TV2 endnu ikke besluttet sig. Det skriver TV 2's nyhedsdirektør Michael Dyrby i en SMS til Jyllands-Posten.

”Vi har ikke besluttet det endnu. Det afhænger af, hvor tæt det bliver,” skriver han.

Men i har ikke noget problem med at bringe dem, før valgstederne lukker?

”Det er jo det afgørende. Vi laver exit poll, men ikke afgjort endnu om og hvornår vi bringer. Vi har siden 1994 bragt exit poll kl. 19.00,” skriver han videre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.