Folkemødet godkender Gyldent Daggry og andre ultranationalister

Græske Gyldent Daggry har fået grønt lys til at komme til folkemøde på solskinsøen Bornholm.

Artiklens øverste billede
Der bliver ofte heilet under Gyldent Daggrys demonstrationer i Grækenland.

Sekretariatet har således godkendt den paneldebat, som det stærkt indvandrerkritiske Danskernes Parti havde tilmeldt.

Dermed er vejen banet for, at den 62-årige Georgios Epitideios, som sidder i Europa-Parlamentet for det det ultranationalistiske græske parti Gyldent Daggry, gæster Folkemødet.

”Godkendelsen er dog givet med visse forbehold. Vi indskærper således over for Danskernes Parti, at de som arrangører er ansvarlige for, at indholdet i den enkelte event lever op til Folkemødets retningslinjer," skriver Folkemødets sekretariat i en pressemeddelelse.

"Det betyder blandt andet, at man skal overholde de demokratiske principper, som de er beskrevet i Grundloven og anden dansk lovgivning,” siger festivalleder Jette Lykke, som derudover ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Gyldent Daggry bliver af dets modstandere kaldt fascistisk og nynazistisk. Partiet mistænkes desuden for at stå bag både overfald og drab i Grækenland, og i øjeblikket kører en retssag mod 69 af partiets  medlemmer, der anklages for at lede en kriminel organisation.

De seneste to uger har det skabt stor debat, at først den hollandske politiker og islamkritiker Geert Wilders og siden en række andre stærkt islamkritiske gæster meldte deres ankomst til Folkemødet.

En af de kontroversielle gæster er den 56-årige italiener Roberto Fiore, som også er inviteret af Danskernes Parti med den tidligere nazist Daniel Carlsen i spidsen. Roberto Fiore er leder af den ultranationalistiske og neo-fascistiske bevægelse Forza Nuova, og ligesom Wilders og Epitideios er han en omstridt figur:

"Hvis du kalder mig en neo-fascist, vil jeg ikke gøre store indsigelser," har han blandt andet sagt ifølge den britiske avis The Guardian.

Derudover har Danskernes Parti inviteret franskmanden Yvan Benedetti, der er leder af den nationalistiske bevægelse L'Œuvre française, som ligger til højre for det indvandrerkritiske parti Front National.

Også den danske gren af den islamkritiske Pegida-bevægelse, som i dag hedder For Frihed, vil være til stede under Folkemødet. Dog ikke som en del af det officielle program.

Af Folkemødets ”principper for arrangementer” fremgår det, at arrangementer på Folkemødet ikke må ”virke anstødelige” eller ”være i konflikt med demokratiske principper, som beskrevet i Grundloven eller anden dansk lovgivning”.

Alle de knap 2.600 tilmeldte events ved Folkemødet blev godkendt på mandagens møde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.