Flemming Rose: Jeg kommer ikke til Bornholm for at rose Geert Wilders

Jyllands-Postens udlandsredaktør Flemming Rose har svært ved at tage Geert Wilders alvorligt som fortaler for ytringsfriheden.

Artiklens øverste billede

Den kontroversielle, hollandske politiker og islam-kritiker Geert Wilders har sat sindene i kog forud for Folkemødet på Bornholm i juni. Baggrunden er, at Trykkefrihedsselskabet har inviteret ham til klippeøen for at debattere ytringsfrihed med Jyllands-Postens udlandsredaktør Flemming Rose.

Men har en kontroversiel hollænder som Wilders overhovedet noget at gøre på et folkemøde, der normalt omtales som en hyldest til det åbne danske folkestyre? Og legitimerer man ikke netop Geert Wilders’ omstridte holdninger til islam ved at stille op til debat med ham?

Jo, mener eksempelvis Politikens ansvarshavende chefredaktør Bo Lidegaard, som i dagens avisleder finder det »nedslående«, at en »fremtrædende debattør som Jyllands-Postens Flemming Rose er hoppet på limpinden og stiller op som frontfigur for folk, der ikke fortjener vores respekt.«

Nej, mener Flemming Rose, som blankt afviser at være statist i Geert Wilders show.

»Jeg kommer ikke for at rose Geert Wilders. Jeg kommer for at diskutere med ham og udfordre ham,« siger han.

Oprindeligt var planen, at Geert Wilders skulle tale alene ved Trykkefrihedsselskabets arrangement, men da Flemming Rose skrev en kritisk kommentar om den hollandske politiker i Jyllands-Posten 28. april, inviterede Trykkefrihedsselskabet ham med på scenen for at udfordre Wilders, fortæller han.

I kommentaren havde Flemming Rose argumenteret for, at det er svært at tage Geert Wilders' forsvar af ytringsfriheden alvorligt.

»Wilders havde kaldt islam en fascistisk religion og krævede koranen forbudt på linje med ”Mein Kampf”. Et noget ulogisk synspunkt med tanke på, at Wilders har markedsført sig selv som forkæmper for ytringsfrihed. Hvorfor ikke i stedet plædere for en ophævelse af forbuddet mod ”Mein Kampf”?« skrev Flemming Rose, som var redaktøren bag Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger tilbage i 2005.

»Der er et element af hykleri over Geert Wilders, fordi han ikke selv er parat til at efterleve de principper, han hylder. Han er for eksempel ikke parat til at give muslimer i Holland samme religions- og ytringsfrihed, som han ønsker for alle andre,« siger Flemming Rose med henvisning til, at Wilders har foreslået et forbud mod at bygge moskeer i Holland.

Wilders mener slet ikke, at islam er en religion, men en »retarderet kulturs ideologi«, og han har opfordret til et totalt forbud med koranen, som i hans øjne er en »fascistisk bog«.

Flemming Rose lægger ikke skjul på, at Wilders har holdninger, som både kan opfattes som provokerende, krænkende og grænseoverskridende, men - som han siger - sådan opfatter liberale danskere også Enhedslistens synspunkter. For Rose er det afgørende, at hollænderen ikke støtter voldelige metoder for at nå sine mål.

»Pointen er, at i et multikulturelt demokrati med vidt forskellige opfattelser af, hvad der er krænkende, kan man ikke på forhånd dømme bestemte holdninger ude medmindre de tilskynder til vold,« mener Rose, som peger på, at Wilders ikke er nogen »ekstraordinær figur« i det persongalleri, som Trykkefrihedsselskabet plejer at invitere. Derfor er det også kommet bag på Flemming Rose, hvor stor opmærksomhed, Wilders’ deltagelse har fået.

Paradoksalt nok kan man takke de mest indædte kritikere for opmærksomheden, mener Flemming Rose.

»Det er i virkeligheden dem, der har lavet den allerbedste reklame for arrangementet. De er årsagen til, at Wilders-debatten formentlig bliver et af de arrangementer under Folkemødet, der får allermest medieopmærksomhed,« siger han.

De seneste par uger har flere lokalpolitikere meldt afbud til Folkemødet i protest mod. De Radikales Zenia Stampe har skrevet, at Geert Wilders ikke er velkommen, men at man ikke kan gøre noget for at forhindre ham i at komme. Og ifølge tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann har Trykkefrihedsselskabet inviteret »en slange inden for i paradiset«.

Manden, som fik ideen til Folkemødet efter inspiration fra den svenske Almedalsveckan, Bertel Haarder (V), har dog understreget, at Folkemødet fortsat skal være et åbent, folkeligt arrangement for alle. Derfor skal man hverken udelukke den ene eller den anden deltager, mener Haarder.

Flemming Rose er helt enig med Bertel Haarder på dette punkt. Han advarer mod, at Folkemødet bliver et »ekkokammer«, hvor alle grundlæggende er enige med hinanden.

»Et sådant ekkokammer er i virkeligheden med til at radikalisere folks synspunkter, fordi de ikke bliver modsagt,« siger Flemming Rose og fortsætter:

»Hvis man derimod sætter folk med forskellige synspunkter sammen så vil de have en tendens til at stå mindre hårdt fast på deres eget synspunkt.«

Det er bare to uger siden, at Geert Wilders talte ved en udstilling af Muhammed-tegninger i Texas, hvor to gerningsmænd åbnede ild mod konferencecenteret. De to mænd blev omgående dræbt af de svært bevæbnede sikkerhedsvagter. 

Netop sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med Wilders offentlige optrædener er et andet kritikpunkt i forhold til deltagelse under Folkemødet. Kritikerne mener, at hans besøg kræver så megen sikkerhed, at det vil påvirke hele det ellers åbne folkemøde.

Dén udlægning køber Flemming Rose imidlertid ikke. Efter terrorangrebene på Utøya samt i Paris og København vil der være massiv politi- og sikkerhedstilstedeværelse under Folkemødet uanset om Geert Wilders kommer eller ej, mener han.

»Det står og falder ikke med Wilders,« siger Rose, som selv lever under beskyttelse af livvagter.

Bornholms Politi har oplyst, at der vil være flere betjente til stede under dette års folkemøde end der har været tidligere. Det skyldes dog ikke alene Geert Wilders deltagelse, men snarere det generelt forhøjede beredskab i kølvandet på terrorangrebene i Paris og København.

Selvom det ville spare Flemming Rose for en masse besvær, har han dog ikke overvejet at melde afbud til Folkemødet på grund af kritikken, der er rejst, fortæller han.  

»Når jeg har skrevet en kritisk kommentar om ham, og jeg så bagefter bliver inviteret til at gentage den kritik i en direkte debat med ham, så ville det stride mod min egen tro på, at den demokratiske proces handler om at meninger brydes i det offentlige rum, hvis jeg meldte afbud,« siger han.

Samme dag som Wilders-debatten skal Rose i øvrigt også debattere islam og demokrati med blandt andre Politikens Bo Lidegaard, DR-vært Adam Holm og imam og foredragsholder Fatih Alev ved et arrangement, som Rødding Højskole står bag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.