Annonce
Politik

Minister: Syrien-krigere skal kunne dømmes for landsforræderi

Regeringen vil alligevel arbejde for at få danskere, der kæmper mod danske styrker, dømt for landsforræderi.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil sikre, at juraen kommer på plads, men mener, at Syrien-krigere kan betegnes som landsforrædere. Foto: Niels Hougaard

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tilsyneladende ombestemt sig i sagen om danskere, der rejser til Syrien eller Irak og kæmper mod danske soldater.

Da lovforslaget om at sende danske fly i krig mod terrororganisationen Islamisk Stat i Irak blev behandlet tilbage i oktober, enten ville eller kunne regeringen ikke garantere over for de borgerlige partier, at danske statsborgere ville kunne dømmes for landsforræderi, hvis de angreb de danske styrker.

Men det vil justitsministeren nu arbejde for kan ske, hvis det bliver aktuelt.

"Hvis man rejser fra Danmark og tilslutter sig Islamisk Stat og kæmper imod danske soldater, så mener jeg, at man begår landsforræderi. Jeg vil gerne sikre mig, at juraen kommer på plads, men det er mit klare politiske signal," siger Mette Frederiksen til DR.

Skal man tage passet fra en syrienfarer, der kæmper mod Assad?

Hun kalder det "absurd", at danske soldater risikerer at ende i en situation, hvor de bliver bekæmpet af personer fra selvsamme land. 

Betegnelsen "landsforræder" optræder egentlig ikke i straffeloven, men loven indeholder to paragraffer, som normalt kaldes landssvigerparagrafferne – paragraf 101 og 102, der kan udløse op til 16 års fængsel.

Landsforræderi


Straffeloven:
§ 101:
Den, som med krig, besættelse eller andre fjendtligheder for øje foretager nogen handling, hvorved bistand til fjenden forberedes, straffes med fængsel indtil 16 år.

§ 102: Den, som under krig eller besættelse yder fjenden bistand ved råd eller dåd eller til fremme af fjendtlig interesse svækker den danske stats eller dens forbundsfælles kampdygtighed, straffes med fængsel indtil 16 år.

De borgerlige partier har længe presset på for at få netop disse paragraffer i spil i forhold til krigen i Syrien.

Regeringen har indtil videre peget på, at de såkaldte "foreign fighters" risikerer at blive dømt efter den danske terrorparagraf, som faktisk kan give end hårdere straf end landsforræderi – nemlig livstid.

Men nu er regeringens altså parat til at undersøge de juridiske muligheder for at straffe efter landsforræderi.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) meddelte tirsdag, at regeringen er åben over for at styrke kampen mod terror yderligere. Hun har derfor bedt de relevante myndigheder undersøge, om efterretningstjenesterne PET og FE har brug for flere ressourcer eller øgede beføjelser.

Enden på uenigheden forud for den danske Irak-mission blev, at man bad det rådgivende organ Straffelovrådet om at definere landsforræderi. Det er endnu ikke sket, men justitsministeren vil nu presse på for et hurtigt svar.

Mette Frederiksen afviser, at regeringen er vendt på en tallerken i spørgsmålet om at få dømt Syrien-krigerne for landsforræderi.

"Det var en mærkelig diskussion dengang, fordi vi diskuterede, om vi skulle deltage i en koalition mod Islamisk Stat, og det har ikke noget at gøre med vores almindelige bestemmelser i straffeloven," siger hun til DR.

Alligevel er Venstres integrationsordfører Martin Geertsen ikke helt tilfreds.

"Problemet er, at det vil være utrolig vanskeligt for myndighederne at rejse sigtelse også i sager om landsforræderi. Derfor skal der mere til."

"De blå partier foreslår derfor, at alene ophold i terrorzonerne skal være ulovligt medmindre, at man har et lovligt ærinde," siger Geertsen i en pressemeddelelse.

Ifølge PET er mindst 110 personer rejst fra Danmark til Syrien eller Irak, og en stor del af dem, har deltaget i kamphandlingerne. Efterretningstjenesten vurderer, at Syriens-farerne nu altovervejende tilslutter sig Islamisk Stat.

Omkring halvdelen af de udrejste menes at være tilbage i Danmark. Mindst 16 er blevet dræbt i Syrien eller Irak.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Advarsel mod at øge pensionsalderen

Store pensionsselskaber advarer om, at det er nødvendigt at give nedslidte danskere mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, hvis pensionsalderen fortsat skal stige. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?

Blog: DF bør melde sig ind i kampen

Morten Løkkegaard
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her