Politik

Blå blok varsler opgør med flygtningenævn

Borgerlige partier vil ændre sammensætningen af Flygtningenævnet og udfordre dets praksis i forhold til syrere.

»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V). Arkivfoto: Jens Dresling

Venstre har mistet tilliden til Flygtningenævnets afgørelser og bebuder, at en evt. kommende blå regering vil ændre nævnets sammensætning.

Dansk Flygtningehjælp – en privat interesseorganisation, der kæmper flygtninges sag – skal ikke længere have mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet, der er en domstolslignende øverste instans på flygtningeområdet.

De borgerlige vil på den måde bremse muligheden for asyl til personer, der flygter fra områder med eksempelvis borgerkrig, men som ikke er individuelt forfulgte.

Siden september 2013 har Flygtningenævnet besluttet at tildele denne gruppe af personer asyl. Beslutningen er en af årsagerne til det hastigt voksende antal flygtninge i Danmark og er også baggrunden for, at regeringen vil stramme asylreglerne for syrere.

Men ud over regeringens strammere asylregler kræver Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti også et opgør med nævnet og dets praksis.

»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

De Konservatives rets- og integrationsordfører, Tom Behnke, er enig.

»Det er dybt problematisk, at en privat organisation (Dansk Flygtningehjælp, red.) skal udpege medlemmer til et nævn, der skal træffe så afgørende beslutninger som at udvide adgangen til Danmark for personer, der ikke er individuelt forfulgte,« siger han.

Justitsministeren afviser kravene

Ifølge lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet Peter Starup er det svært at påvise en sammenhæng mellem nævnets sammensætning og de afgørelser, der bliver truffet.

»Medlemmerne i Flygtningenævnet er ikke valgt på grund af deres politiske holdninger, men deres sagkundskab. Men man kan vel ikke udelukke, at det politiske kan spille ind i en eller anden udstrækning,« siger Starup.

Hos Dansk Flygtningehjælp afviser generalsekretær Andreas Kamm, at organisationens rolle er et problem.

»Flygtningenævnet skal være helt uafhængigt, og vi er lige så interesserede i nævnets uafhængighed som alle andre. Derfor kan man ikke være ansat i Dansk Flygtningehjælp og sidde i Flygtningenævnet,« siger Kamm.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser de borgerliges krav.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her