Blå blok varsler opgør med flygtningenævn

Borgerlige partier vil ændre sammensætningen af Flygtningenævnet og udfordre dets praksis i forhold til syrere.

Artiklens øverste billede
»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

Venstre har mistet tilliden til Flygtningenævnets afgørelser og bebuder, at en evt. kommende blå regering vil ændre nævnets sammensætning.

Dansk Flygtningehjælp – en privat interesseorganisation, der kæmper flygtninges sag – skal ikke længere have mulighed for at udpege medlemmer til Flygtningenævnet, der er en domstolslignende øverste instans på flygtningeområdet.

De borgerlige vil på den måde bremse muligheden for asyl til personer, der flygter fra områder med eksempelvis borgerkrig, men som ikke er individuelt forfulgte.

Siden september 2013 har Flygtningenævnet besluttet at tildele denne gruppe af personer asyl. Beslutningen er en af årsagerne til det hastigt voksende antal flygtninge i Danmark og er også baggrunden for, at regeringen vil stramme asylreglerne for syrere.

Men ud over regeringens strammere asylregler kræver Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti også et opgør med nævnet og dets praksis.

»Vi er kritiske over for sammensætningen af Flygtningenævnet. Det uafhængige er gået fløjten, og vi skal have undersøgt, om fortolkningen i Flygtningenævnet er gået for vidt i denne sag,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

De Konservatives rets- og integrationsordfører, Tom Behnke, er enig.

»Det er dybt problematisk, at en privat organisation (Dansk Flygtningehjælp, red.) skal udpege medlemmer til et nævn, der skal træffe så afgørende beslutninger som at udvide adgangen til Danmark for personer, der ikke er individuelt forfulgte,« siger han.

Justitsministeren afviser kravene

Ifølge lektor i udlændingeret ved Syddansk Universitet Peter Starup er det svært at påvise en sammenhæng mellem nævnets sammensætning og de afgørelser, der bliver truffet.

»Medlemmerne i Flygtningenævnet er ikke valgt på grund af deres politiske holdninger, men deres sagkundskab. Men man kan vel ikke udelukke, at det politiske kan spille ind i en eller anden udstrækning,« siger Starup.

Hos Dansk Flygtningehjælp afviser generalsekretær Andreas Kamm, at organisationens rolle er et problem.

»Flygtningenævnet skal være helt uafhængigt, og vi er lige så interesserede i nævnets uafhængighed som alle andre. Derfor kan man ikke være ansat i Dansk Flygtningehjælp og sidde i Flygtningenævnet,« siger Kamm.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser de borgerliges krav.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.