Martin Lidegaard: Danmark ser på Tyrkiet med stor alvor
Udenrigsminister Martin Lidegaard har bedt ambassaden i Ankara om at lægge pres på Tyrkiet.
Danmarks udenrigsminister vil ikke finde sig i den opførsel, som de tyrkiske myndigheder har praktiseret i sagen om den danske statsborger, der har siddet varetægtsfængslet i Tyrkiet siden april.
Manden er mistænkt for drabsforsøg på den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard, men er nu angiveligt forsvundet og på fri fod. Oplysninger, som de tyrkiske myndigheder indtil nu ikke har be- eller afkræftet.
"Fra dansk side ser vi med stor alvor på sagen," siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.dk.
Udenrigsministeren er søndag til Gaza-konference i Kairo, men var allerede inden afrejsen bekendt med situationens alvor. Ministeriet har lagt alle kræfter i for at få en forklaring fra de tyrkiske myndigheder.
"Udenrigsministeriet indkaldte i fredags den herværende tyrkiske ambassadør for at understrege sagens alvor og behovet for en forklaring," siger Martin Lidegaard, der i første omgang havde anmodet om en forklaring skriftligt, som dog aldrig blev besvaret.
Danske myndigheder frygter, at manden har deltaget i en fangeudveksling med Islamisk Stat. Manden opholdt sig tidligere i Syrien, inden han i april blev anholdt nær storbyen Istanbul i Tyrkiet med et falsk pas.
Udenrigsministeriet vil have svar, og derfor er det ikke kun på dansk grund, at ministeriet lægger politisk pres på tyrkerne.
"Den danske ambassade i Ankara har bedt de tyrkiske myndigheder om en snarlig og officiel afklaring af sagens forhold," siger Martin Lidegaard.
Attentatforsøget på Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013. En mand forklædt som postbud dukkede op på forfatterens bopælsadresse på Frederiksberg med et ladt skydevåben. Manden tog sigte mod Lars Hedegaards hoved, fyrede et skud af, men ramte forbi.
Siden anholdelsen den 25. april har de danske myndigheder forsøgt at få manden udleveret til retsforfølgelse, og myndighederne var af den opfattelse, at forhandlingerne fortsat var i gang. Det var lige indtil, de via et af mandens familiemedlemmer fik nys om, at den attentatmistænkte ikke længere sad varetægtsfængslet.