Tyrkisk tavshed ryster danske politikere
Politikere kræver klare svar fra Tyrkiet og Justitsministeriet i Lars Hedegaard-sag.
Danske politikere retter skarp kritik mod de tyrkiske myndigheder, efter det er kommet frem, at journalisten og forfatteren Lars Hedegaards formodede attentatmand angiveligt er på fri fod efter at have siddet varetægtsfængslet i Tyrkiet.
”Det er en alvorlig forbrydelse, manden er anklaget for. Derfor er det ikke bare beklageligt, men stærkt kritisabelt, at tyrkerne ikke har styr på ham,” siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Zenia Stampe, til Jyllands-Posten.dk.
Venstres udenrigsordfører er ikke blot utilfreds med, at den danske statsborger, der mistænkes for drabsforsøg, tilsyneladende er på fri fod. Han er samtidig forbløffet over den mur af tavshed, som de danske myndigheder er blevet mødt med fra tyrkisk side.
”Sagen er, at vi intet har hørt. Enhver må kunne forstå, hvor meget det her ligger den danske nation på sinde, særligt efter tegningskrisen. Derfor er det helt uholdbart. Vi må have en forklaring, og det er utilfredsstillende, at der ikke er kommet noget ud endnu,” siger Søren Pind (V) til Jyllands-Posten.dk.
Den tyrkiske ambassadør var allerede i fredags til møde i Udenrigsministeriet, men det står stadig ikke helt klart, om manden er på fri fod, om han er en del af en fangeudveksling, om han selv er sluppet fri, eller om der simpelthen er sket en fejl.
”Det forekommer mig fuldstændigt uholdbart, at et land, som vi har et så tæt samarbejde med, opfører sig på den måde,” siger Søren Pind.
Kommer myndighederne ikke med en god forklaring, frygter Søren Pind, at det kan få konsekvenser for de to landes fremtidige samarbejde.
”Det kan sagtens få betydning for forholdet mellem Danmark og Tyrkiet. Men forholdet er så vigtigt, at vi også lige må slå koldt vand i blodet for at se, om der er en forklaring. Men det skal være en god forklaring,” siger han.
SF er så forarget over sagens forløb, at partiets retsordfører nu vil kræve en redegørelse fra Justitsministeriet, der sammen med Københavns Politi efterforsker sagen.
”Vi vil vide, hvad har man fra de danske myndigheders side gjort for at fremme udvekslingen. Var man orienteret om den her løsladelse, og har man påtalt det over for Tyrkiet? Det, synes jeg simpelthen ikke, skal gå usagt hen,” siger Karina Lorentzen til Ritzau.
Imens vil Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, indkalde både udenrigs- og justitsministeren i hastesamråd om frigivelsen af den mistænkte attentatmand, der frygtes at have deltaget i en fangeudveksling med terrororganisationen Islamisk Stat (IS).
"Hvis Tyrkiet, som det er oplyst har frigivet den mistænkte til IS, må det føre til en markant kritik af Tyrkiet, og det bør få konsekvenser for Danmarks forhold til Tyrkiet. Sagen er desværre endnu er eksempel på Tyrkiets tvivlsomme forhold til Islamisk Stat," siger Nikolaj Willumsen.
DF vil have justitsminister Mette Frederiksen (S) i tale på et samråd i retsudvalget.
”Vi må have en forklaring på, hvad der er foregået. Og hvad der er sket, siden Tyrkiet bryder den aftale, der har været. Det er oplagt, at man må rejse den sag over for Tyrkiet, for det er uholdbart. Hvad vil Tyrkiet sige til, hvis vi lod personer gå, som de ønsker udleveret i en sag, der er vigtig for dem,” spørger retsordfører Peter Skaarup retorisk.
Venstres Søren Pind maner dog til ro, og siger at Danmark ikke har mandat til at agere hellig i sager om udlevering.
”Vi skal ikke gøre os selv for gode. Vi kunne heller ikke finde ud af at udlevere Niels Holck til Indien. En terrorist, der havde smidt våben ud over Indien, og som vi ikke ville udlevere af forskellige årsager,” siger han og understreger, at det ikke gør sagen mindre kritisabel.
”Det er mildest talt meget uheldigt, at de tyrkiske myndigheder angiveligt ikke ved, hvor manden er,” siger Søren Pind.
Mens de tyrkiske myndigheder endnu ikke har bekræftet, at den formodede attentatmand er sat på fri fod, har Lars Hedegaard selv fortalt, at han blevet informeret af PET om, at den 26-årige er løsladt fra fængslet.
Samtidig bekræfter mandens advokat, Thorkild Høyer, ifølge DR Nyheder, at hans klient er løsladt.
Justitsministeriet har siden april 2014 arbejdet på at få den varetægtsfængslede mand udleveret fra Tyrkiet til Danmark, og Karina Lorentzen slår fast, at de danske myndigheder stadig skal forsøge at få den 26-årige til Danmark.
"Jeg har en klar forventning om, at det her ikke betyder, at man opgiver kampen om at få vedkommende anholdt og retsforfulgt i Danmark. Men jeg er godt klar over, at det bliver sværere," siger hun til Ritzau.
Justitsminister Mette Frederiksen har ikke ønsket at kommentere sagen. Men Socialdemokraternes Trine Bramsen siger til Ritzau, at Tyrkiets handlinger er dybt problematiske.
"Ingen lande kan være tjent med, at det land, som man har samarbejdsaftaler med, frigiver efterlyste. Det overskrider alle de spilleregler, der normalt gælder. Det kalder ikke bare på Danmarks opmærksomhed, men hele det internationale samfunds opmærksomhed," siger hun.