Her er hovedpersonerne

Få et overblik over Falin, Sjatskikh, Smirnov, Jacobsen, Jensen og Sohns rolle i sagen om Moskva-guldet.

Artiklens øverste billede
Ole Sohn.

Ole Sohn.

Formand for DKP 1987-91, meldte sig herefter ind i SF, hvor han mange år senere var en af drivkræfterne bag det tætte samarbejde med Socialdemokraterne, som førte SF til regeringsmagten i fjor.

Var erhvervs- og vækstminister, men trak sig i forbindelse med formandsvalget i SF for nylig. Har meddelt, at han ikke genopstiller.

Som DKP-formand var han i mindretal i ledelsen. Det var først i begyndelsen af 1990, han fik flertallet og udryddede sine modstandere. Han har erkendt, at han som DKP-formand var bekendt med, at Moskva på alle tænkelige måder støttede DKP indirekte, f.eks. via overpriser på trykkeopgaver, men han har i mere end 20 år afvist kendskab til, at DKP også modtog hård valuta fra Moskva, selv om det fremgår af sovjetiske protokoller.

Sohn har gennem mange år drevet sit eget succesfulde forlag og har skrevet flere roste bøger om rædslerne i det tidligere Sovjetunionen. Sin egen rolle under kommunismen har han haft mindre lyst til at tale åbent om.

Valentin Falin

Var i 1989-91 chef for Centralkomiteens internationale afdeling i Moskva og øverste ansvarlige for det sovjetiske kommunistpartis støtte til udenlandske kommunistpartier, både den direkte pengestøtte og indirekte støtte i form af f.eks. overbetaling til DKP’s trykkeri for opgaver.

Har fortalt, at der ingen tvivl er om, at Ole Sohn modtog rede penge fra Moskva.

Nikolaj Sjatskikh

KGB’s chef på den sovjetiske ambassade i København 1984-92.

Har forklaret, at han afleverede en kuvert med kontanter til Ole Sohn eller en af ham autoriseret person. Før Ole Sohn afleverede han penge til DKP-formændene Knud Jespersen og Jørgen Jensen, og den procedure fortsatte, da Ole Sohn blev formand, har han forklaret.

Anatolij Smirnov.

Sekretariatschef i Centralkomiteens internationale afdeling fra 1990, hvor han overtog ansvaret for at føre protokollerne med oplysninger om, hvilke udenlandske kommunister der modtog hård valuta fra Moskva og størrelsen af udbetalingerne.

Han smuglede protokollerne ud af den internationale afdeling under et gammelkommunistisk kup i 1991, tog kopier af dem og afleverede originalerne til anklagerne.

Vladimir Versjinin

Rådgiver for chefen for Centralkomiteens internationale afdeling og i 10-15 år frem til 1990 manden, der førte protokollerne med oplysninger om de pengesummer, som Moskva overleverede via KGB til udenlandske kommunistpartier.

På baggrund af oplysninger fra KGB skrev han i hånden ind i hæfterne, hvem der havde modtaget pengene, hvornår og størrelsen af beløbet. Sohn står i protokollen som modtager af penge, fordi han ifølge oplysningerne fra KGB havde modtaget dem, fortæller Versjinin.

Vadim Seletskiy

Arbejdede som tolk for Ole Sohn i Moskva, hvor han i 1990 hjalp Ole Sohn, da denne forsøgte at få Moskva til at udbetalte et tilgodehavende til DKP-trykkeriet Terpo Tryk.

 Ifølge Seletskiy accepterede Ole Sohn at betale 50.000 dollars i bestikkelse til højtstående embedsmænd i Moskva for at få udbetalt tilgodehavendet til den konkurstruede trykkerivirksomhed. Pengene kom til Danmark, men Ole Sohn betalte aldrig den lovede bestikkelse, fortæller Seletskiy. Ifølge Seletskiy begrundede Sohn det med, at firmaets konto var blevet lukket.

Historikeren Kurt Jacobsen.

Var Land & Folks korrespondent i Moskva, da Ole Sohn var formand.

Har forklaret, at Ole Sohn i foråret 1990 var direkte involveret i overførsel af penge fra det sovjetiske kommunistparti til DKP. Ifølge Kurt Jacobsen ringede Ole Sohn til ham og bad ham om at ringe til et bestemt nummer for at få overført et beløb til DKP. Sagen hænger formentlig sammen med Ole Sohns forsøg på at få Moskva til at udbetale et tilgodehavende til Terpo Tryk.

Knud Jespersen

DKP-formand 1985-77.

Modtog som DKP-formand hård valuta fra Moskva. Det fremgår bl.a. af PET-kommissionens rapport. KGB’s sidste chef i Danmark, Nikolaj Sjatskikh, siger, at han afleverede penge til Jespersen, og at den praksis fortsatte med Jørgen Jensen og Ole Sohn som formænd.

Jørgen Jensen.

DKP-formand 1977-87.

Modtog som formand hård valuta fra Moskva. Det fremgår bl.a. af PET-kommissionens rapport. KGB’s sidste chef i Danmark, Nikolaj Sjatskikh, oplyser, at han gav pengene til Jørgen Jensen, og at den praksis fortsatte, da Ole Sohn blev formand.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.