Politik

Politikere føler sig snydt af lobby-læger

Læger arbejder som skjulte lobbyister over for landets folkevalgte. Flere af Folketingets sundhedsordførere tager afstand fra metoderne og opfordrer lægerne til at tone rent flag.

Danske læger optræder for ofte som lobbyister over for landets politikere uden at afsløre deres reelle økonomiske interesser. Flere sundhedsordførere på Christiansborg lægger nu afstand til de uærlige lægers metoder.

Folketingets sundhedsordførere bliver dagligt udsat for lobbyisme fra medicinalindustrien, interesseorganisationer og patientforeninger, som gerne vil fortælle om deres produkter. Men lægerne glemmer at fortælle, at de ikke kun præsenterer lægefaglige vurderinger, men også er på lønningslisten hos det firma, som producerer de omtalte præparater.

»Det er et stort problem. Jeg oplever desværre, at mange læger ikke er i stand til at skille tingene ad. Ofte stiller de sig op som fagpersoner med en faglig viden. Først senere fremgår det, at de har en økonomisk interesse,« siger SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

Samme oplevelse har sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

»Én ting er, når man får besøg af et medicinalfirma, som fortæller om deres produkt. Men når de får tidligere politikere, der er blevet lobbyister, eller læger til at ringe for at lobby for deres produkt, bliver det for meget,« siger Liselott Blixt.

Sundhedsordførerne forklarer, at lobbyismen på sundhedsområdet har været stærkt stigende de seneste år. Medicinalfirmaer hyrer ofte professionelle lobbybureauer og allierer sig med læger, når de vil fremme et bestemt produkt over for lovgiverne.

»De præsenterer sig som læger, der har en særlig viden på området. Når man - senere i forløbet - modtager en mail fra dem, kan man se, at de arbejder for et firma,« siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S).

Brancheforening beklager

I Lægemiddelindustriforeningen (Lif), brancheforeningen for lægemiddelvirksomheder, beklager man politikernes oplevelser.

»Jeg kan kun sige, at jeg er ked af at høre de historier. De er et udtryk for, at vi er en stor gruppe interessevaretagere, heriblandt læger, og at der er brug for at tale om, hvad god lobbyisme er,« siger Ida Sofie Jensen, adm. direktør i Lægemiddelindustriforeningen.

Hun henviser til, at Lægemiddelindustriforeningen for et år siden udgav et kodeks for god lobbyisme. Kodekset blev ikke lavet, fordi branchen oplevede problemer, men fordi lobbyismen var i vækst, tilføjer Ida Sofie Jensen.

»En af de gyldne regler i lobbykodekset er at sige, præcist hvem man er, og hvad mødet handler om. Vores budskaber skal kunne klare, at man præsenterer sig, som den man er. Det er også kortsigtet ikke at gøre det, for resultatet er, at budskabet ikke kommer igennem,« siger Ida Sofie Jensen.

Lægemiddelindustrien har ikke tal over, hvor mange læger der bedriver lobbyvirksomhed.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her