Annonce
Politik

Forbud mod religiøse symboler i retssale

Regeringen har truffet beslutning om, at juridiske dommere skal fremstå "religionsneutrale". Dermed har de ikke lov til at bære tørklæder, kalotter eller kors, siger justitsministeren.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Foto: Lars Krabbe

Justitsminister Lene Espersen fremlægger nu regeringens forslag, som sikrer, at dommere ikke kan optræde med muslimsk tørklæde.

Det vil ske gennem en ændring af retsplejeloven, som betyder, at dommere i landets retssale ikke må bære religiøse symboler. Til gengæld genindføres pligten til at bære kappe i byretten. Regeringens beslutning involverer hverken soldater eller politi.

"Det afgørende for regeringen i denne sag har været at sikre, at dommeren fremstår som fuldstændig neutral. Derfor vil vi gennem en ændring i loven forbyde dommere at bære alle religiøse symboler - det være sig kors, kalotter eller tørklæder," siger Lene Espersen til TV2 News.

Intet forbud for domsmænd

Øvrige ansatte i retten har stadig ret til at bære religiøse symboler, lige som domsmænd og lægdommere fortsat kan bære tørklæde.

"Mens dommeren skal være fuldstændig neutral og forholde sig til loven, skal domsmændene afspejle samfundet. Derfor er de ikke omfattet af forbuddet," siger Lene Espersen.

For kort tid siden har integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) forladt Statsministeriet, hvor koordinationsudvalget holder møde, og hun havde ingen kommentarer.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hvad nu, Birthe Rønn?
Regeringen ser ud til at have et komfortabelt flertal for at forbyde dommere at bære muslimsk hovedtørklæde eller andre religiøse symboler.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her