- Artiklen opdateres
Løsgænger freder Hjort: 90 mandater afviser at fjerne immunitet
Der tegner til at være flertal for at bevare Claus Hjort Frederiksens grundlovssikrede immunitet.
Folketingsmedlem Orla Østerby, der er løsgænger, stemmer ikke for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i sagen om læk af højt klassificerede oplysninger - populært kaldet statshemmeligheder.
Det bekræfter Østerby over for Jyllands-Posten.
»Jeg siger nej til at stemme for at ophæve Hjorts immunitet, så længe jeg ikke ved, hvad han er anklaget for. Jeg er jo ikke blevet indkaldt til møde ligesom partierne,« siger han.
Dermed er der nu 90 mandater, som afviser at ophæve Hjorts immunitet for at bane vejen for en straffesag ved domstolene.
Hjort ser altså ud til at være fredet. For nu.
Rigsadvokaten kan stadig vælge at rejse tiltale mod ham, når han ikke længere sidder i Folketinget, og dermed ikke længere er beskyttet af immuniteten.
Claus Hjort er sigtet for at have røbet statshemmeligheder, men de præcise anklager er hemmelige. Rigsadvokaten har indstillet til justitsminister Mattias Tesfaye, at der rejses tiltale, men det kræver, at et flertal i Folketinget ophæver immuniteten.
Og det ser altså ikke ud til at ske.
Torsdag meddelte De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at han og den konservative folketingsgruppe ikke kunne støtte, at fjerne Hjorts immunitet.
Dermed fulgte K i hælene på de øvrige partier i blå blok – Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance – som alle har meddelt, at de ikke stemmer for ophævelsen.
Det samme har Enhedslisten.
Ifølge Politiken vil også det færøske folketingsmedlem, Edmund Joensen, stille sig samme sted som Venstre i spørgsmålet om immunitet, oplyser han.
Partierne er dybt kritiske over for, at det ikke er muligt for folketingsmedlemmerne at få oplyst, hvad sigtelsen mod Hjort helt præcist handler om. Dermed skal de stemme i blinde, lyder kritikken.
Orla Østerby bryder sig grundlæggende ikke om, at gå imod en indstilling fra Rigsadvokaten.
»For normalt har jeg det sådan, at jeg har tillid til myndighederne, til politiet og retsvæsnet, men når jeg er folketingsmedlem, så skal jeg stemme efter min overbevisning, og der er jeg nødt – efter §57 – at kunne se, hvad jeg stemmer om. Og det kan jeg ikke få at vide.«
Hvad hvis du bliver orienteret. Kunne det rykke dig?
»Jeg bliver ikke orienteret – så naiv er jeg ikke.«
Men hvis du blev?
»Så skulle jeg se anklageskriftet. Det ved jeg ikke, om partierne har fået lov til at se.«