• Artiklen opdateres

De Konservative vil ikke stemme for at ophæve Hjorts immunitet

De Konservatives 13 folketingsmedlemmer følger blå blok og vil ikke stemme for at, der skal rejses tiltale med Claus Hjort Frederiksen.

Artiklens øverste billede
Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen har sagt, at der er store prinicipper på spil i Hjort-sagen og spørgsmålet om at ophæve V-politikerens immunitet. Foto: Philip Davali

De Konservative vil ikke stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) grundlovssikrede immunitet som folketingsmedlem og dermed tiltale ham for at have røbet statshemmeligheder.

Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, efter at have drøftet sagen i den konservative folketingsgruppe torsdag formiddag.

»Lige nu vil jeg ikke anbefale, at vi ophæver Claus Hjort Frederiksens immunitet,« siger han og begrunder beslutningen med, at folketingets menige medlemmer ikke kan få oplyst, hvad Hjort helt præcist er sigtet for.

»Jeg har indstillet til, at i sidste ende hverken kan eller vil jeg bede folkevalgte medlemmer af Folketinget om at stemme for noget, de ikke ved,« siger Pape.

Han tilføjer, at en enig K-folketingsgruppe vil følge indstillingen og at det ikke har været nødvendigt at stille folketingsmedlemmerne frit ved afstemningen.

Dermed er Claus Hjort nu et væsentligt skridt tættere på at undgå en retssag ved domstolene, mens han sidder i Folketinget. Han er sigtet efter en alvorlig paragraf i straffeloven, der potentielt kan give op til 12 års fængsel.

Rigsadvokaten ønsker at rejse tiltale med den tidligere forsvarsminister, men det kræver, at et flertal i Folketinget ophæver immuniteten.

Med De Konservatives 13 mandater i nej-skålen er der nu 89 mandater i Folketinget, som afviser dette.

67 mandater vil på nuværende tidspunkt stemme ja til at ophæve immuniteten, men der er stadig partier, som mangler at tage stilling.

Dårlig stemning i blå blok

Søren Pape Poulsen har ellers for få dage siden udtalt sig på en måde, som synes at signalere, at han hældte mest til at støtte en tiltale mod Claus Hjort.

Der er store principper på spil i sagen, for eksempel om, hvorvidt politikerne skal blokere for Rigsadvokatens ønske om at rejse tiltale i en straffesag, sagde han tidligere på ugen.

Sagen har allerede skabt dårlig stemning i blå blok, hvor Søren Pape Poulsen har fået kritik for at tøve med at melde det konservative standpunkt ud.

Mandag anklagede Nye Borgerliges formand Pernille Vermund Søren Pape Poulsen for at bidrage til et decideret »justitsmord«, hvis K endte med at støtte en ophævelse at immuniteten.

Og senest har LA’s formand Alex Vanopslagh kritiseret De Konservative for at »fedtspille«.

Andre partier i blå blok, Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, har meddelt at de stemmer nej til at ophæve immuniteten. Blandt andet fordi, de ikke vil være med til at »stemme i blinde«.

Efter gruppemødet torsdag understreger Søren Pape Poulsen flere gange at sagen er fyldt af dilemmaer, og at han skullet bruge nogle dage på at træffe sin beslutning.

»Skal man straffrit potentielt kunne fortælle statshemmeligheder uden konsekvens. Og på den anden side forholde tom, at folketingets medlemmer skal vide, hvad de stemmer om, Det er jo et ægte dilemma.«

»Hvis man vælger det ene, så svigter man det andet,« siger han.

Pape konstaterer, at der »nok har været en vis irritation« blandt de blå kolleger, men han afviser, at han har skiftet holdning eller at han har været under pres.

Tys-tys

De seneste dage har flere partiledere været til fortrolige møder i Justitsministeriet for at blive orienteret om Rigsadvokatens ønske om at rejse tiltalte mod 74-årige Claus Hjort Frederiksen.

Sagen er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri, da den omhandler højt klassificerede oplysninger. Claus Hjort er sigtet for at have lækket statshemmeligheder og risikerer – hvis han tiltales og dømmes – op til 12 års fængsel.

Netop på grund af sagens karakter er det kun partiledere, der bliver orienteret. De øvrige folketingsmedlemmer skal altså stemme om at ophæve Hjorts immunitet uden at kende de præcise anklager mod Venstre-veteranen.

Også Enhedslisten afviser at ophæve immuniteten, fordi anklagerne mod Hjort skal holdes hemmelige.

En række partier mangler stadig at tage stilling. Det drejer sig om De Radikale, samt Alternativet, Jens Rohde fra Kristendemokraterne og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.