DF-formandsdebat blev lige så grum, som kandidaterne havde forventet

Stridighederne mellem formandskandidaterne Morten Messerschmidt og Martin Henriksen kom i den grad til syne under partiets formandsdebat én uge før valget. To kandidater fremhævede klimapolitik som en af vejene ud af DF's krise.

Artiklens øverste billede
De fire kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen, mødes til den eneste debat før kampvalget om formandsposten afgøres på partiets årsmøde i Herning den 23. januar. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søndag eftermiddag holdt Dansk Folkeparti en formandsdebat i København mellem de fire kandidater, der stiller op til formandsvalget på partiets ekstraordinære generalforsamling den 23. januar i Herning.

Det var første gang de fire kandidater, Merete Dea Larsen, Erik Høgh-Sørensen, Martin Henriksen og Morten Messerschmidt, mødtes til debat, og kandidaterne havde på forhånd forventet, at kampen om formandsposten ville blive uskøn.

Morten Messerschmidt har ellers tidligere afvist at stille op i en debat med rivalen Martin Henriksen. De to tilhører hver sin fløj i partiet og er uenige om partiets politiske linje. Desuden har de under valgkampen udtalt sig spydigt om hinanden.

De interne stridigheder mellem formandskandidaterne fik da også bølgerne til at gå højt, og tonen blev til tider uskøn under den to timer lange formandsdebat, hvor ordstyrer Hans Engell et halvt dusin gange måtte bede Martin Henriksen om »at falde til ro«, fordi han eskalerede et mundhuggeri med Messerschmidt.

Formandskandidaterne blev indledningsvist bedt om at præsentere sig selv, hvorfor de burde være partiets nye formand, og hvilke udfordringer det er, partiet står over for.

Erik Høgh-Sørensen, der har en baggrund som journalist og siden kommunikationsrådgiver for direktionen i Mærsk, kaldte sig selv for feltets underdog, men pegede på, at hans mangeårige baggrund i erhvervslivet giver ham en fordel.

»Jeg finder det faktisk som en fordel ikke at være fra den ”osteklokke” på Christianborg, der er langt væk fra den virkelige verdens udfordringer,« sagde han og fremhævede, at partiet først og fremmest skal stå for et benhårdt opgør med EU og islam.

Martin Henriksen fremhævede, at han i sin tid som udlændinge- og integrationsordfører har leveret 200 stramninger på udlændingeområdet, og at han som formand vil stå for, at Dansk Folkeparti igen bliver det parti, der markerer sig tydeligst på en stram udlændingepolitik.

»En del af årsagen til, at vi står med de problemer, som vi står med i dag, er, at partiet som strategi gerne ville være en del af det etablerede system. Det er vi blevet. Vi er stuerene,« sagde Martin Henriksen.

Moderator Hans Engell måtte flere gange afbryde en oprevet Martin Henriksen under formandsdebatten. Henriksen rettede flere gange under debatten gange udpræget kritik mod Morten Messerschmidt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Han varslede også, at han står for en mere konsekvent ledelsesstil og ønsket om at gøre op med ledelsesstilen og de »kaffeklubber« og alliancer i partiets top, der ifølge ham har drevet partiet mod afgrunden.

»Man skal gribe ind, mens problemerne er små. Der skal slås ned på, hvis folk prøver at bygge alliancer internt i partiet. Og så kommer vi ikke uden om, at Meld- og Feld-sagen fylder meget hos danskernes bevidsthed. Det må vi gøre op med,« sagde Martin Henriksen som blot én af flere stikpiller rettet mod Morten Messerschmidt under debatten.

Se frem mod næste valg

Merete Dea Larsen, der tidligere har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti og har siddet i byrådet i Roskilde siden 2006, understregede, at også hun har erfaring fra erhvervslivet, og at hun gerne vil prioritere ældre, velfærd, psykiatri, børn og unge, som hun mener, kommer til at være det næste folketingsvalgs helt store emner.

»Vi har kæmpe udfordringer, fordi samfundet i mange år har sparet for meget på vigtige områder. Vi bliver nødt til at have fokus på andre områder end udlændingepolitikken,« sagde Merete Dea Larsen, der også fremhævede, at partiet har brug for at fokusere mere på klimapolitikken.

»Min oplevelse er, at nogle har mistet kontakten med baglandet. Jeg har i andre sammenhænge adskillige gange redegjort for, at vi skal gøre noget mere for klimaet. Det blev ikke modtaget godt internt i partiet. Det viser, at vi bliver nødt til at have bedre føling med baglandet og en mavefornemmelse for, hvad det er, der bekymrer vælgerne,«, sagde Merethe Dea Larsen.

Dette var Erik Høgh-Sørensen enig i:

»Jeg tror, vi kan vinde mange vælgere på klimadagsordenen. Det er to år siden, vi havde det såkaldte klimavalg, som DF grinte højt af. I mellemtiden har de partier, der lovede guld og grønne skove, ikke leveret. Der er en grund til, at Dan Jørgensen (klimaministeren, red.) er en af regeringens mest upopulære ministre. Der er en landevej, vi kan køre på,« sagde han.

Morten Messerschmidt, der som partiets næstformand er udpeget som favoritten blandt kandidatfeltet og også er den eneste af kandidaterne, der sidder i Folketinget, sagde, at han trods alt nyder ”osteklokken”, som »nogen kalder det«.

Han fremhævede mere inddragelse og servicering af partiets bagland, en skærpet og opdateret politisk profil og ro udadtil som nøglepunkterne i hans program for fremtidens Dansk Folkeparti.

»Vi har brug for at stoppe mudderkastningen. Det er vigtigt, at vi stadig kan være kritiske over for hinanden, men det er ekstremt vigtigt, at den slags bliver holdt inden for partiets fire vægge, og at optagelser fra gamle gruppemøder ikke bliver lækket til pressen,« sagde Messerschmidt, der foruden fokus på partiets traditionelle kerneområder på udlændinge-, sundheds-, social- og fordelingspolitikken understregede nødvendigheden af, at DF som en del af blå blok holder regeringen ansvarlig for minksagen.

»Vi har en statsminister, der har et kæmpe troværdighedsproblem, og som har slettet centrale sms’er. Det skal være det første angrebspunkt for en samlet blå blok.«

Ud af de fire kandidater er det kun Morten Messerschmidt, som er medlem af Folketinget. Det betyder, at de tre andre ikke må være i Folketingssalen, selv om de skulle gå hen at vinde formandsvalget.

Messerschmidt forsøgte under debatten at udfritte dem om, hvem de vil sende i Folketingssalen til debatter, nu når de ikke selv kan være til stede. Det affødte en af flere skarpe kommentarer fra Martin Henriksen rettet mod partiets næstformand.

»Du er da nødt til at forholde dig til, at du muligvis ikke selv kan være til stede. Så kig på dig selv,« sagde Martin Henriksen og refererede til, at en fremtidig dom i byretten i sagen om mulig svindel med EU-midler kan spænde ben for Messerschmidts politiske fremtid.

»Der er ingen fortilfælde på, at man mister sin værdighed i Folketinget, hvis man får en betinget dom. Det er kun ubetingede domme, det gælder for,« svarede Messerschmidt igen.

Søndag den 23. januar afgøres det i Herning Messecenter, hvem der bliver Dansk Folkepartis næste formand.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.