Partier har afsat penge til strategi mod ensomhed
Flere er blevet ensomme som følge af corona. Det skal ny strategi ændre på.
Et bredt flertal i Folketinget er fredag blevet enige om fordelingen af 860,5 millioner kroner fra reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Den har erstattet den tidligere satspulje.
Aftalen betyder, at der blandt andet bliver sat penge af til en strategi mod ensomhed, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).
»Aftalen om en national ensomhedstrategi er vigtig og kommer på et helt rigtigt tidspunkt, efter tiden med corona har gjort flere danskere ensomme,« siger Astrid Krag.
Op mod 380.000 danskere i alderen 16 år og opefter føler sig ifølge Social- og Indenrigsministeriet svært ensomme.
»Derfor er partierne enige om, at der afsættes midler til en national ensomhedsstrategi og som led heri et nationalt ensomhedspartnerskab, der skal indsamle viden og understøtte en national indsats mod ensomhed på tværs af sektorer.«
»Som led i udarbejdelsen af strategien skal partnerskabet bl.a. samle og understøtte nøgleaktører og igangsætte en national samtale om ensomhed gennem folkelige aktiviteter, hedder det i aftalen.«
Venstres socialordfører, Marlene Ambo-Rasmussen, mener, at det vigtigt, at aftalen både tager fat på arbejdet med at lave en national ensomhedsstrategi og derudover sikre en særlig indsats for ældre.
»Men også unge oplever ensomhed. Ensomhed kan udløse mistrivsel, depression, fysisk sygdom og dødsfald. Det må og skal vi modvirke og bedst i samarbejde med de civile samfundsorganisationer,« siger Marlene Ambo-Rasmussen.
Fordelingen af midlerne betyder, at der derudover gives støtte til en lang række indsatser til ældre, patienter og udsatte borgere.
Der afsættes blandt andet midler til at sikre bedre ”retssikkerhed og tillid” på handicapområdet. Også et ”nationalt partnerskab” for indsatsen mod hjemløshed får tilført midler.
På ældreområdet betyder aftalen blandt andet, at der gennemføres nye forsøg med mere selvbestemmelse i visitationen i ældreplejen og styrkede helhedsorienterede og lindrende indsatser for udsatte ældre.
Formålet med den indsats er at fremme livskvaliteten hos patienter og familier i forbindelse med livstruende sygdom.
/ritzau/