Venstre-borgmestre har hævet skatten trods partiets skattestop

V-højborgen Stevns er den kommune i landet, der har hævet skatten mest i valgperioden. Seks andre V-kommuner er gået samme vej.

Artiklens øverste billede
Venstres tidligere borgmester på Stevns Mogens Haugaard Nielsen kritiserer, at partiets nuværende borgmester har hævet skatten med ét procentpoint. Selv har han forladt partiet og stiftet en lokalliste. Foto: Stine Bidstrup

Mens Venstre på Christiansborg argumenterer for et »skattestop« og har et sloganom, at det ikke skal blive »dyrere at være dansker«, går det den stik modsatte vej i flere kommuner, hvor partiet har borgmesterposten.

Så sent som i oktober har Venstre ellers igen krævet en garanti mod højere skatter.

»Jeg kender socialisternes måde at skaffe finansiering på, og det er som regel at hæve skatten. Vi vil have en garanti for at holde dem fra den fristelse,« sagde formand Jakob Ellemann-Jensen (V) til Berlingske.

Men i syv V-kommuner, Rudersdal, Kolding, Frederikssund, Greve, Esbjerg, Solrød og Stevns er skatten faktisk steget i denne valgperiode.

Det står jeg fuldt ud ved, for ellers ville vi ikke kunne holde det serviceniveau, som vi også gerne vil have på børn og ældre.

Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding

»Jeg kan slet ikke genkende Venstres politik i det her. Man hører jo fra Christiansborg, at den offentlige sektor skal køre længere på literen, og at skattestigninger er et no-go,« siger Mogens Haugaard Nielsen, der selv var V-borgmester på Stevns fra 2014 til og med 2017. Nu er han opstillet for en lokalliste.

Ifølge Stevns-borgmester Anette Mortensen (V) skyldes skattestigningen et pres på velfærden fra bl.a. flere ældre, samt at Stevns ikke fik de penge, man havde forventet, ud af en nylig udligningsaftale om kommunernes indbyrdes økonomi.

»Det er selvfølgelig aldrig sjovt at ændre skatten. Men vi bliver også nødt til at se på, hvilken kommune vi gerne vil have i fremtiden, og der er jeg nok mere lokalpolitiker end nødvendigvis Venstre-politiker. Det var med helt åben pande, at vi hævede skatten,« siger hun.

I Kolding blev skatten hævet med et halvt procentpoint, og selv om det »absolut ikke var en fornøjelse«, fastholder V-borgmester Jørn Pedersen, at det var nødvendigt for at dække et voksende underskud i kommunen.

»Det står jeg fuldt ud ved, for ellers ville vi ikke kunne holde det serviceniveau, som vi også gerne vil have på børn og ældre,« siger han.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen ærgrer sig over, at flere V-kommuner har hævet skatten. Han fremhæver dog, at partiets skattestop gælder for kommunerne »under ét«, fordi der kan være »lokale forhold«, der i helt særlige tilfælde kan begrunde en skattestigning:

»Men jeg er da ked af, at det er nødvendigt at sætte skatten op. Jeg mener, at man bør kunne drive en kommune for de indtægter, man har.«

I denne valgperiode har 22 V-kommuner holdt skatten i ro. 9 har sænket skatten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen