Pres på regeringen for at sende alle grundskole-elever tilbage i skole hver dag

Alle elever fra 5.-8. klasse skal igen have lov at gå i skole hver dag, foreslår Radikale Venstre. Venstre og Konservative bakker op. Professor er skeptisk.

Artiklens øverste billede
Undervisningsordfører i Radikale Venstre Lotte Rod ønsker 5.-8. klasserne tilbage i skole på fuld tid. Venstre bakker op og mener, at genåbningen skal ske med omgående virkning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er på tide at lade eleverne i landets 5.- 8. klasser vende tilbage til skolen på fuld tid, mener Radikale Venstre, Venstre og Konservative.

Udmeldingen kommer efter, at det er kommet frem, hvordan elever flere steder i landet ikke har fået del i den seneste genåbning, men er fortsat med fjernundervisning hver anden uge i stedet for den udendørs undervisning, som blev lagt op til i den politiske aftale.

Det får Lotte Rod, undervisningsordfører hos Radikale Venstre, til at presse på for en fuld genåbning for landets 5.-8. klasser, hvor den enkelte skole selv beslutter, i hvor høj grad det giver mening at undervise udenfor.

»Vi vil gerne have samme regler som sidste forår, hvor eleverne fik lov at komme tilbage hver dag. Det er selvfølgelig med en anbefaling af, at det er godt at være ude i det omfang, det kan lade sig gøre, men friheden skal ligge hos skolerne,« siger hun.

Lotte Rod peger på aftalen om lokale nedlukninger som et redskab til at sikre, at en sådan genåbning ikke bringer smitten ud af kontrol.

»Det betyder, at man som kommune er forpligtet til at reagere, hvis der er meget smitte i en klasse eller på en skole. Derfor mener jeg, at vi har mekanismen til at holde styr på det, uden at der behøver at være så firkantede retningslinjer. Og jeg kan godt forstå, at skolelederne og lærerne er ved at være færdige over at få nye retningslinjer hele tiden. Så vores ønske, når vi nu skal mødes i næste runde før genåbningen, så skal alle elever have lov at komme tilbage hele tiden,« siger Lotte Rod.

Venstre vil tage De Radikale på ordet og i dag i Folketingets epidemiudvalg stille forslag om at ophæve kravet om, at 5. – 8. klasserne skal undervises underdørs hver anden uge.

»Vi er helt enige, så nu må vi se, om De Radikale har bag nok i bukserne til at stemme for det. Jeg er så træt af luftige forslag fra De Radikale og SF, som de så ikke har mod nok til at stille eller stemme for, når det kommer til stykket,« siger sundhedsordfører og medlem af epidemiudvalget, Martin Geertsen.

Forslaget fra Venstre går på, at regeringen pålægges med omgående virkning at åbne fuldt og helt op for alle skoler og ungdomsuddannelser.

»Det skal ske ud fra de samme betragtninger, som De Radikale jo også anfører. Vi hører jo fra skolerne, at udendørs undervisning hver anden uge ikke giver meget mening, og at mange derfor fortsætter med fjernundervisning. De børn skal tilbage i skole nu,« siger Martin Geertsen.

Hos De Konservative ser man også gerne, at der bliver sat gang i en fuld genåbning for eleverne i folkeskolerne, fortæller partiets undervisningsordfører, Mai Mercado.

»Vi går mod bedre tider, antallet af indlagte er ikke så højt, som vi forventede, og antallet af smittede er relativt stabilt. Så jeg har meget svært ved at se det gode argument for, at man ikke bare skal have alle eleverne tilbage i klassen,« siger Mai Mercado, der også gerne så, at det foregik efter samme model fra forrige forår.

Ordføreren peger også på, at omstillingstrætheden for alvor er ved at slå igennem blandt lærere og elever, der er ved at være »slidte«.

»De skal hele tiden omlægge deres undervisning fra ude, til inde og til virtuel undervisning. Det veksler meget, og det giver bare meget frustration og afmagt. Så jeg synes bestemt, at vi skal sørge for, at eleverne kan komme helt tilbage i klassen,« siger Mai Mercado.

Ifølge professor på KU, Jan Pravsgaard Christensen, er det rent smittemæssig ikke en hensigtsmæssig model. Hvis man giver skolerne mulighed for lave undervisningen indendørs i stedet for udendørs, hvis de fysiske rammer eller logistikken er vanskelig at få til at gå op, vil det i praksis betyde, at eleverne i langt højere grad end forudsat i beregningerne kommer til at være inde på skolerne. Og det vil betyde mere smitte.

»Men vi bør ikke af den grund sende dem ind i klasselokalerne i stedet, for det er indendørs, at smitten for alvor spredes,« lyder det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.