Mette Frederiksen er »usigeligt ked af« det i brev til kvinder, der har fortalt om krænkelser fra Frank Jensen

Socialdemokratiet har afsluttet sagen om den tidligere overborgmester Frank Jensen, men arbejdet med krænkende adfærd er ikke færdigt.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen blev onsdag spurgt ind til resultaterne fra en ny medlemsundersøgelse, hvor flere har fortalt om oplevelser med uønsket seksuel opmærksomhed. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skrevet til flere kvinder, der har fortalt om krænkende adfærd fra Københavns tidligere socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen.

Brevene kommer på baggrund af en advokatordning, som Socialdemokratiet fik sat i stand, efter at sagen om Frank Jensen begyndte i efteråret 2020.

Jyllands-Posten har været i kontakt med en række personer, der har modtaget et brev. Heri skriver Mette Frederiksen, at hun er »usigeligt ked af« de konsekvenser, som er overgået kvinderne. Og at håndteringen af episoderne i nogle tilfælde synes at have været »utilstrækkelig«.

Hun skriver, at det i sagsfremstillingen fremgår om flere episoder, at »det er vanskeligt at nå til anden konklusion, end at den beskrevne adfærd må anses for at have været seksuelt krænkende«.

Har ikke været gode nok

Efter at have læst sagsfremstillingen er formanden blevet bekræftet i, at det »netop ikke handler om komplimenter eller flirt (som debatten nogle gange reduceres til), men om magt og situationer, hvor magt kan misbruges – uanset om det sker tilsigtet eller ej,« skriver hun.

Debatten om krænkelser og sexisme har givet stof til eftertanke hos statsministeren.

»Også for mit eget vedkommende. Vi har ikke været gode nok til at løfte den ledelsesopgave,« skriver hun.

Advokatordningen blev sat i værk i partiet, efter Jyllands-Posten i oktober i fjor bragte beretninger fra to kvinder, som fortalte, at de var blevet krænket af Frank Jensen i hhv. 2012 og 2017.

Det var ikke første gang, Frank Jensen var centrum for den slags omtale. Han var tidligere blevet anklaget for at have udsat kvinder for uønsket seksuel opmærksomhed i 2004 og 2011.

Undersøgelse blotlægger uønsket seksuel opmærksomhed

De nye sager, som blev beskrevet i Jyllands-Posten, fik Frank Jensen til at angre offentligt. Han gjorde det samtidig klart, at han agtede at fortsætte i politik. Men 14 timer senere trak han sig som overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet.

Han ville ikke »stå i vejen« for sit parti, sagde han efter pres fra både sit eget og flere andre partier i Københavns Borgerrepræsentation. Han vedkendte sig at have begået »forseelser og fejl« og understregede, at det aldrig havde været hans mål at krænke nogen.

»Jeg er et glad menneske, jeg møder andre med glæde. Nogle kan opfatte det, hvis man har fået lidt alkohol, at den glæde kan blive for overvældende. Det beklager jeg. Det må aldrig udvikle sig til krænkelser, og alkoholindtaget må aldrig blive en undskyldning for, at man har krænket,« lød det, da Frank Jensen holdt sit pressemøde den 19. oktober 2020.

Jyllands-Posten har forgæves kontaktet Frank Jensen for en kommentar.

Socialdemokratiet betragter sagen som afsluttet. Foruden advokatordningen, hvor medlemmer har kunnet henvende sig om krænkende adfærd, har partiet også gennemført en medlemsundersøgelse i slutningen af 2020.

I undersøgelsen svarede 53 kvinder og mænd »ja« til spørgsmålet om, hvorvidt de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed inden for de seneste 12 måneder. Det fremgår af et nyhedsbrev, som partisekretær Jan Juul Christensen sendte til Socialdemokratiets medlemmer tirsdag. Ifølge DR har 7.000 af 35.000 medlemmer svaret på medlemsundersøgelsen, og 0,7 pct. har således svaret ja til spørgsmålet.

»Det tager vi meget alvorligt,« skrev Jan Juul Christensen i brevet.

Statsminister Mette Frederiksen blev også spurgt ind til undersøgelsen ved et pressemøde om genåbningen onsdag aften.

»Der er problemer på Christiansborg og i de politiske partier, det skal vi have gjort noget ved,« sagde hun ifølge Ritzau.

»Det er ikke et meget stort problem, men det er der. Derfor har vi i Socialdemokratiet besluttet et lederkodeks med uddannelse og at stramme op for de regler, der gælder, siger statsministeren.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.