Ventetid for udlændinge i klagesager stiger fortsat

Ombudsmanden kritiserer, at ventetiden for udlændinges klagesager fortsat stiger.

Sagsbehandlingstiderne for klagesager om familiesammenføring og opholdstilladelse er så grelle, at Ombudsmanden rejser kritik.

Det har længe været kendt, at udlændinge må vente for længe på at få behandlet deres sag. I hver anden afgørelse fra første halvår af 2020 har borgeren ventet i over et år på svar. I nogle tilfælde over to år.

- Udlændingenævnet behandler sager, der har stor betydning for ansøgerne, og som kan være afgørende for, om mennesker har ret til at opholde sig i Danmark eller ej. Det bør derfor følges nøje, om stigningen i sagsbehandlingstider nu vendes, siger ombudsmand Niels Fenger i en pressemeddelelse.

Det kan være sager om familiesammenføringer og studie- eller erhvervsophold i Danmark.

Ombudsmanden har det seneste halve år fået en række henvendelser fra borgere, der er utilfredse med at vente på svar fra Udlændingenævnet. Derfor indledte han i sommer en undersøgelse af Udlændingenævnets sagsbehandlingstid.

Ventetiden skyldes ifølge Udlændingenævnet underbemanding, en række nye sagsområder og coronasituationen, der har vanskeliggjort nævnets arbejde.

Det er dog et problem, der længe har martret nævnet og kun er blevet værre.

Nævnet oplyser, at det har iværksat en række tiltag og er blevet tilført ressourcer for at forbedre sagsbehandlingstiderne.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har desuden oplyst, at der er stor opmærksomhed på, at der sker en nedbringelse af sagsbehandlingstiden, og at det er forventningen, at de nye tiltag vil have indvirkning på sagsbehandlingstiden.

Ombudsmanden vil følge op på effekten.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen