Carl Holst om Løkke-udmelding: »Nu skal man heller ikke psykoanalysere for meget«
Tidligere folketingspolitiker og forsvarsminister Carl Holst stiller sig uforstående overfor den hårde kritik, som flere Venstre-folk har rettet mod Lars Løkke Rasmussen.
Kritikken er haglet ned over tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, siden han i en ny bog såvel som i interviews med bl.a. Jyllands-Posten har kritiseret den nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensens, linje for partiet.
Her er det f.eks. kommet frem, at Lars Løkke Rasmussen i bogen ”Om de fleste – og det meste” kun ser to realistiske veje tilbage i regering for Venstre.
Den ene er, at Venstre indgår i en regering over midten med opbakning fra Radikale Venstre. Den anden er, at der med deres aktive eller passive deltagelse bygges en bro hen over midten.
Nu tilkendegiver fhv. folketingspolitiker og forsvarsminister Carl Holst – der i mange år har samarbejdet tæt med Løkke - sin egen holdning til den tidligere statsministers udmelding i den nye bog og de efterfølgende reaktioner.
Carl Holst hæfter sig ved, at Lars Løkke Rasmussen gav sin mening til kende, før Jakob Ellemann-Jensen på Venstres sommergruppemøde for lidt over en uge siden offentliggjorde, hvilken retning partiet skal i fremadrettet - men at det ikke ændrer på, at Løkke er uenig med partilinjen.
»Han skrev det i en bog. Han har ikke gjort det for at provokere på baggrund Jakob Ellemann-Jensens udmelding til sommergruppemødet,« siger han.
»Det er en kurs, der længe har været opbakning til, som nu kolliderer med noget, der står skrevet i den bog, som Løkke afleverede for mere end en måned siden.«
Carl Holst mener, at det er en smagssag, om tidligere partiformænd bør udtale sig om aktuel politik, men stiller spørgsmålstegn ved den hårde kritik, som der er blevet rettet mod Lars Løkke Rasmussen, siden gårsdagens artikel i JP.
Her har en lang række Venstre-folk og forhenværende Løkke-støtter såsom Lars Christian Lilleholt og Troels Lund Poulsen beskyldt den tidligere statsminister for ikke at være i stand til »give slip« og i stedet være ved at »undergrave sit eftermæle«.
»Nu skal man heller ikke psykoanalysere for meget. Forhold jer til hans holdning og put den i en kontekst. Han har ikke sagt noget nyt. Det han siger nu, sagde han jo også under valgkampen – i bogen gentages det bare,« siger Carl Holst med henvisning til Løkkes ambition om et politisk samarbejde over midten.
Han er ikke i tvivl om, at der fortsat er plads til Lars Løkke Rasmussen i partiet, selvom den tidligere statsminister ikke deler Jakob Ellemann-Jensens holdning om, at Venstre ikke kan indgå i en politisk alliance med Radikale Venstre.
Men Løkke er nødt til at affinde sig med nye rammer og spørge sig selv, om han kan se sig selv i det projekt, som den nuværende partiformand lægger for dagen. Hvad det bliver til – om gør det og bliver i politik - er Carl Holst i tvivl om.
»Hvis man har været vant til at køre 120 km/t, kan det være svært at bremse op. Men jeg tror, det er vigtigt at mærke efter. At man først og fremmest er menneske og familiefar. Dernæst politiker. Men det skal Løkke nok finde ud af,« siger han.
Tilbage i 2015 trak Carls Holst sig som forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde efter en række uheldige sager om bl.a. eftervederlag og hans brug af sin særlige rådgiver i valgkampen samme år.
Kort efter søgte han om orlov fra Folketinget, men i 2016 til 2019 vendte han tilbage som folketingsmedlem. Han har desuden udgivet en bog og holdt foredrag om sit eget politiske liv og efter sin karriere i Folketinget arbejdet som vært på Radio 4.
Carl Holst fortæller, at han kan spejle sin daværende situation i den, som Lars Løkke Rasmussen gennemgår i øjeblikket. En situation, hvor han åbner op om, at han ikke ved, hvad han skal med sit liv, hvis det ikke længere er i politik.
»Det er sjældent, at man selv iagttager, at man er i hamsterhjulet. Men hvis man af forskellige årsager - også de brutale årsager, som både han og jeg har oplevet - kommer ud af det, finder man glæden ved ikke at være der længere,« siger han.
»Hvis jeg var Lars Løkke, ville jeg nyde roen, og at kalenderen ikke længere er fyldt op i hverdagene. Og så ville jeg finde ud af, hvem jeg er, hvad jeg vil, i udgangspunkt med det, jeg kan, og finde vejen frem,« slutter Carl Holst.