Fem skarpe til tidligere alternativist om hans nye parti

Tidligere folketingsmedlem René Gade lancerer nyt parti, hvor medlemmerne må have vidt forskellige holdninger.

Artiklens øverste billede
Tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade præsenterede fredag morgen sit nye parti Lykkepartiet. Målet er markante ændringer af demokratiet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fredag har det tidligere folketingsmedlem for Alternativet René Gade præsenteret sit nye parti kaldet Lykkepartiet.

Der er ingen overordnet politisk dagsorden eller mærkesager. Medlemmerne i partiet må ligeledes mene, hvad de har lyst.

Partiet ønsker en grundlæggende ændring af de demokratiske spilleregler, hvor eksempelvis statsministre og ministre ikke må sidde i Folketinget.

Her er fem spørgsmål til stifteren af Lykkepartiet, René Gade:

Man har vel netop meldt sig ind i eller stemt på et parti, fordi man mener, at man kan tilslutte sig det partis holdninger. Hvordan kommer det konkret til at fungere i praksis, når der er to i partiet, der har vidt forskellige holdninger?

- Hvis vi holder et gruppemøde og diskuterer et lovforslag, så kommer alle holdninger i spil, og man diskuterer dem. Så går man i salen og stemmer det, man selv mener. Man har ikke nogen samlet blok af stemmer. Vi sætter folketingsmedlemmerne fri.

Hvordan skal du som leder skabe en retning, når de politiske holdninger må stikke i forskellige retninger?

- Vi kommer ikke til at have en samlet retning politisk. Vi har 20 demokratiske punkter, og det er helt konkrete punkter. Det er det, der samler os. Vi får en retning med statsministeren, hvor vi søger indflydelse. Vi prøver samtidig at gå med i regering hver gang.

- Der skal godt nok gode argumenter til for at et parti som vores ikke kan se sig selv i en regering, uanset hvilken farve den måtte have.

Hvor demokratisk er det, at Statsministeren ikke er folkevalgt?

- Statsministeren skal jo i den grad sikre at hele landet bliver repræsenteret. Problemet er i dag, at hvis det bliver en rød minister eller en blå minister, så kommer han til at splitte befolkningen fra dag et.

- Vi skal bare sikre, at det er en statsminister, der kan gøre det bedste for Danmark hele tiden.

I skriver, at I vil sikre mest mulig lykke til flest mulig mennesker. Hvad tror du, de andre partier kæmper for?

- Alle andre partier, kunne jeg forestille mig, har et mål om at nærme sig mest mulig lykke for flest mulige mennesker.

- Hvis man som parti, som det er i dag, kun henvender sig til en snæver gruppe af vælgere, så er det svært at argumentere for mest mulig lykke til flest mulig mennesker.

- Vi skal jo ikke definere, hvad lykke er. Vi vil bare sætte rammerne for, at det enkelte menneske kan opleve mest mulig lykke.

I har et punkt, der hedder, at lovforslag og politiske udspil fra regeringen skal være retvisende kommunikeret og ikke fremstå bedre, end de er.

Hvem skal bestemme om udspillet eller lovforslaget er præsenteret transparent eller oplysende nok?

- Det, der bliver sendt ud fra regeringen, er, regeringens ansvar. Den enkelte minister skal stå på mål for, at man ikke har smurt glasur ud over en eller anden sag eller udmelding.

- Man overtegner i dag tingene, hvor man ikke præsentere slagsiderne. Så må vi måle ministrene på, om det der bliver præsenteret er sandt, siger René Gade.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen