Håndtryk eller ej? V og K vil sætte statsborgerskaber på pause under coronakrisen

Venstre kritiserer, at håndtrykskravet suspenderes under coronakrisen − men vil ikke stemme imod loven.

Artiklens øverste billede
Den første grundlovsceremoni, hvor ansøgere skulle give hånd, fandst sted i januar 2019, hvor daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) deltog. Arkivfoto: Finn Frandsen

Det er vist gået op for de fleste, at coronakrisen har sendt håndtryk i skammekrogen pga. risikoen for smittespredning.

Derfor lægger regeringen og et flertal i Folketinget nu op til midlertidigt at suspendere kravet om, at ansøgere skal give hånd ved en ceremoni på rådhuset for at kunne få dansk statsborgerskab.

Men det vækker kritik fra Venstre og flere borgerlige partier.

Tirsdag førstebehandlede Folketinget et lovforslag, som giver 1.816 borgere fra hele verden dansk indfødsret. Som en del af lovforslaget bliver håndtrykskravet suspenderet, indtil det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at udveksle håndtryk.

Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, klandrede under debatten regeringen for at have givet efter for den »yderste venstrefløjs pres« for at »lempe udlændingepolitikken« ved at sætte håndtrykskravet på pause.

Ifølge Venstre bør statsborgerskaberne udskydes til efter coronakrisen, hvor det igen er muligt at give hånd uden at overtræde sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Partiet vil stille et ændringsforslag om at fastholde håndtrykket og som minimum vente til efteråret for at se, hvad sundhedsmyndighederne anbefaler til den tid.

»Det vil være sund fornuft. Det vil være den rette balance,« sagde Morten Dahlin i folketingssalen tirsdag.

»Her i Danmark er mænd og kvinder lige, og derfor skal man trykke borgmesteren i hånden uanset om borgmesteren hedder Pernille eller Per.«

Venstre kommer dog ikke til at stemme imod regeringens lovforslag, som giver nye danskere indfødsret. Heller ikke selvom regeringen ender med at stemme nej til Venstres ændringsforslag, fastslog Morten Dahlin:

»Mig bekendt er det ikke sket én eneste gang i Venstres 150-årige historie, at vi har stemt imod loven om indfødsrets meddelelse. Så det kommer vi heller ikke til at gøre denne gang,« sagde han.

Urimeligt at vente

På grund af corona har omkring 1.000 borgere ikke fået statsborgerskab, selvom de egentlig kun manglede grundlovsceremonien. Det skyldes, at kommunerne ikke har afholdt ellers planlagte grundlovsceremonier under krisen.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, er det ikke rimeligt, at ansøgerne skal vente endnu længere tid i uvished på, hvornår de kan blive statsborgere:

»I lyset af den nuværende situation er det regeringens opfattelse, at vi bør suspendere kravet om håndtryk midlertidigt. Kun på den måde sikrer vi, at de personer, som brændende ønsker at blive danske statsborgere og som opfylder de strenge krav om kriminalitet, sprog, ophold og alt muligt andet, ikke på grund af uforudsete, udefrakommende omstændigheder får udskudt deres deltagelse i en grundlovsceremoni og dermed deres danske statsborgerskab på ubestemt tid,« sagde han.

Ifølge ministeren skal ansøgerne stadig deltage i en grundlovsceremoni, hvor de skriver under på, at de vil overholde dansk lovgivning og respektere grundlæggende danske værdier, herunder demokratiet.

Det er dog uvist, hvornår kommunerne kan afvikle næste runde af ceremonierne. Tesfaye tør ikke garantere, at det kan ske på denne side af sommerferien.

Flere af de borgerlige partier mener – ligesom Venstre – at statsborgerskaberne skal udskydes, indtil håndtryk igen er sundhedsmæssigt forsvarlige.

De Konservative fandt det »ærgerligt«, at lovforslaget ikke indeholder kravet om et håndtryk.

»Vi mener, at man skal slå koldt vand i blodet. Lad os se, hvordan situationen ser ud til efteråret.«

»Hvis udsigten til, at man kan give håndtryk, til den tid er meget, meget langvarige, så er vi åbne for at suspendere det. Til dén tid,« sagde udlændingeordfører, Marcus Knuth (K).

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil stemme nej til lovforslaget.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.