Lars Løkke argumenterer for samlingsregering i Danmark

Venstres fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen taler for at der laves en samlingsregering, når coronaepidemien er afbødet. Sophie Løhde afviser at gå ind i diskussionen.

Artiklens øverste billede
Under sommerens valgkamp rakte Lars Løkke Rasmussen som statsminister hånden ud for et samarbejde med Socialdemokratiet, men blev afvist. Nu er han menigt folketingsmedlem, men holdningen har han ikke skiftet, selvom hans parti ikke bakker op. Arkivfoto: Claus Bonnerup

Lars Løkke Rasmussen (V) kommer i sin klumme i søndagens B.T. med det, han selv kalder en iagttagelse »lidt fra sidelinjen.«

I klummen tænker den forhenværende statsminister frem i tiden, til når de værste effekter af den nuværende coronapandemi er blevet afværget, og samfundet atter skal på højkant.

Til den tid vil en bred samlingsregering stående af »de ansvarlige midterpartier« være en god løsning for Danmark, argumenterer han.

»Tænk, om man kunne omsætte de seneste ugers handlekraft og politisk forbrødring til en offensiv strategi for vores lille land. Med massive investeringer i forskning, sundhed, klima og uddannelse – og med skatte- og arbejdsmarkedsreformer, der kan finansiere dem gennem højere vækst og endnu bedre rammevilkår for vores virksomheder,« skriver Lars Løkke Rasmussen, der roser samarbejdet i dansk politik under coronakrisen.

Det er en kendt sag, hvad Lars mener om det her

Sophie Løhde, politisk ordfører i Venstre

Tanken om en regering over midten af det traditionelle politiske skel er ikke ny for Lars Løkke Rasmussen.

Under valgkampen, da han endnu var statsminister, lancerede han det således som valgoplæg, at han gerne ville indgå i en regering med Socialdemokratiet.

Dengang blev han afvist af Socialdemokratiets Mette Frederiksen, som efter valget dannede en et-partiregering.

Sideløbende mistede Lars Løkke Rasmussen magten i Venstre i et langstrakt forløb, der i høj grad handlede om netop ønsket om en S-V-regering.

Den nye partiformand Jakob Ellemann-Jensen gjorde det efter sin indtrædelse hurtigt klart, at Venstre ikke støtter Løkke Rasmussens tanker på området.

Den holdning er ikke umiddelbart ændret siden, skriver politisk ordfører Sophie Løhde i en kortfattet mail.

»Det er en kendt sag, hvad Lars mener om det her,« indleder hun og fortsætter:

»Lige nu står Danmark i en alvorlig krise, og vi arbejder på højtryk for at få danskerne så godt igennem som overhovedet muligt. Vi har slet ikke fokus på noget som helst andet.«

Lars Løkke Rasmussen er i øvrigt ikke den eneste Venstre-profil, der siden valget har ytret ønske om et bredt funderet samarbejde over midten.

I januar lancerede den fhv. næstformand Kristian Jensen således ideen om, at Venstre, De Konservative, De Radikale og regeringen sammen burde lægge en reformplan.

Heller ikke den tanke fandt opbakning i partiet, men ledte i stedet til, at Jensen fik frataget sine ordførerskaber og udvalgsposter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen