Radikal næstformand presser på for SV-regering efter valget

Martin Lidegaard (R) kalder et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre for et drømmescenarie. Politisk leder Morten Østergaard (R) vil ikke udelukke noget.

Artiklens øverste billede
Tidl. udenrigsminister Martin Lidegaard (R) betegner det som sit drømmescenarium og inderlige håb, at der kommer en SV-regering. Dybt bekymrende, mener Enhedslisten. Foto: Jens Dresling

En regering ind over midten mellem Socialdemokratiet og Venstre vil være at foretrække frem for en regering båret af venstrefløjen.

Det mener næstformand i den radikale folketingsgruppe, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som peger på økonomien og klimaet som politikområder, hvor en SV-regering vil være bedst for De Radikale.

»Det er et drømmescenarie. Jeg kan både se De Radikale som en del af sådan en regering, og jeg kan også se De Radikale som parlamentarisk grundlag. Det er ikke afgørende,« siger Lidegaard og kalder SV »mit inderlige håb«.

»Vi er jo et borgerligt parti i den forstand, at vi anerkender, at man er nødt til at skaffe pengene. Man er nødt til at reformere for at kunne investere i velfærden,« siger han.

Hvis de får held til at få Lars Løkke og Inger Støjberg ind i en regering, får vi hverken en bedre klima-, uddannelses- eller udlændingepolitik.

Pernille Skipper (EL), politisk ordfører

Lidegaard argumenter f.eks. med, at en SV-regering vil kunne nå længst på det grønne område.

»Hvis man vil have en revolution inden for landbrug og transport, kræver det en fælles vision. Ellers risikerer man en zigzag-kurs. Det kan man se på landbruget. Når der er kommet en rød-grøn regering, skærper man kravene til landbruget. Når der kommer en blå, slækker man på alle kravene igen.«

EL er dybt bekymret

De Radikale står til fremgang ved valget, og S-formand Mette Frederiksen ser i meningsmålingerne ud til at blive afhængig af partiets mandater. I en dronningerunde vil De Radikale pege på Mette Frederiksen som statsminister og dermed forhandlingsleder, men partiet betinger sig en aftale om en ny retning i bl.a. klima-, økonomi- og udlændingepolitikken, før det vil støtte en S-ledet regering.

Politisk leder Morten Østergaard (R) ønsker ikke at forholde sig til konkrete regeringskonstellationer, men siger, at det politiske indhold bliver afgørende:

»Det betyder ikke, at jeg på nogen måde udelukker andre konstellationer efter et valg. Men Mette Frederiksen får chancen.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet for en SV-regering, mens Mette Frederiksen har afvist den.

»Jeg kommer selvfølgelig ikke til at konkludere på et forhandlingsforløb, som hverken er igangsat eller afsluttet,« siger hun.

Politisk ordfører Pernille Skipper (EL) er »dybt bekymret«:

»Hvis de får held til at få Lars Løkke og Inger Støjberg ind i en regering, får vi hverken en bedre klima-, uddannelses- eller udlændingepolitik.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.