Løkke og Frederiksen løber med omtalen i valgkampen

De to største partiers spidskandidater får ifølge opgørelse lige så meget omtale som de øvrige 11.

Artiklens øverste billede
Undersøgelsen tager udgangspunkt i, hvor ofte de 13 partiledere har været omtalt på radio og tv i valgkampens første tre uger. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Selv om vi ikke har præsidentvalg i Danmark, så kan man godt via medierne få den opfattelse, at den igangværende valgkamp er et spørgsmål om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) skal styre landet de kommende fire år.

I hvert fald viser en opgørelse, som forskere på Roskilde Universitetscenter (RUC) har foretaget, at de to får meget mere omtale end de øvrige partiledere.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i, hvor ofte de 13 partiledere har været omtalt på radio og tv i valgkampens første tre uger.

Det viser sig, at Lars Løkke Rasmussen har fået 28 procent af omtalen. Mette Frederiksen har fået 22 procent af omtalen.

- Det er en tendens, vi har set gennem de seneste valgkampe, hvor medierne vælger at fokusere på de store partier og giver dem rigtig meget taletid, selv om flere partiledere - allerede inden valgkampen startede - havde sagt, at de også kunne kandidere til statsministerposten, siger Mark Blach-Ørsten, der er professor på RUC.

Længere nede på listen finder man Kristian Thulesen Dahl (DF) med 12 procent samt Morten Østergaard (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) med blot 5 procent.

Når det særligt er lykkedes for Lars Løkke Rasmussen at sætte sig på mediebilledet i denne valgkamp, skyldes det ifølge Mark Ørsten også, at han og Venstres partiapparat har været gode til at planlægge pressemøder og udspil.

Blandt andet gav det masser af omtale, da statsministeren lancerede en bog, der indeholdt overvejelser om en mulig SV-regering.

Og netop forskellen i partiernes ressourcer kan være en forklaring på den skævvridning af de største partier, som fremgår af undersøgelsen.

- Der er en tendens til, at når tingene ruller, så bliver det dagens mest sjove, fantastiske eller skøre historie, der løber med opmærksomheden.

- Partiernes økonomi afhænger i høj grad af partistøtten, som udbetales i henhold til stemmetal. Derfor er systemet til en vis grad selvforstærkende, fordi de største partier også har de største økonomiske muskler.

Forskerne undersøger også omtalen i skriftlige medier og har konstateret, at mens Rasmus Paludan (SK) der får 9 procent af omtalen, er det tilsvarende tal for radio og tv blot 5 procent.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.