Regeringen var splittet: Var Danmark i krig i Kosovo?

Ifølge unavngiven embedsmand havde daværende udenrigsminister svært ved at håndtere, at Danmark førte krig.

Artiklens øverste billede
2.000-3000 serbere deltog i en demonstration i den nordlige serbiske del af Mitrovica i februar 2000. Danske soldater med PMV'er var med til at hindre demonstranter i at krydse broen til albansk område. Arkivfoto: Morten Langkilde

Da Danmark sammen med sine allierede fra Nato var med til at angribe det tidligere Jugoslavien fra luften tilbage i 1999, var den danske regering internt uenig om, hvorvidt Danmark egentlig var i krig.

Det fremgår af den udredning om Danmarks krigsdeltagelse, som forskere på Københavns Universitet har offentliggjort tirsdag.

Spørgsmålet var ifølge udredningen genstand for "heftig debat" i de danske ministerier. Og 26. marts 1999 oplyste daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i Udenrigspolitisk Nævn, at der ikke var tale om krig.

- Der var ikke tale om krig. Der var ingen, der omtalte situationen som krig. Heller ikke serberne, oplyste Helveg ifølge Udenrigsministeriets optegnelser, som forskerne har fået lov at citere.

Men i et notat dateret 25. marts 1999 - altså dagen før mødet i Udenrigspolitisk Nævn - skriver Statsministeriet, at Danmark er en krigsførende nation.

- Svaret er ja. Folkeretligt set er Danmark i væbnet konflikt, idet vi har krænket en anden stats suverænitet/territorialhøjhed, står der i en notits, forskerne har haft adgang til.

Spørgsmålet er, hvorfor der var så stor uenighed i regeringen. Det har forskerne ikke noget entydigt svar på.

Men en unavngiven embedsmand har givet dem den forklaring, at Statsministeriet i første omgang fik det indtryk fra Udenrigsministeriets folkeretsjurister, at Danmark var i krig.

- Efterfølgende søgte Udenrigsministeriets ledelse, ifølge embedsmanden, at trække i land, står der i udredningen.

- Angiveligt havde udenrigsminister Niels Helveg Petersen, ifølge embedsmanden, store problemer med politisk at håndtere Danmark som krigsførende nation.

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har ikke ønsket at lade sig interviewe af forskerne bag udredningen. Niels Helveg Petersen havde sagt ja til at medvirke, men afgik ved døden, inden interviewet fandt sted.

Forskerne har haft adgang til en række hemmeligstemplede dokumenter og har også fået særlig tilladelse til at citere fra møder i Udenrigspolitisk Nævn, der ellers normalt er fortrolige.

Professor Anders Wivel og lektor Rasmus Mariager, Københavns Universitet, har stået i spidsen for undersøgelsen. Afsnittet om Kosovo er forfattet af Mikkel Runge Olesen, Dansk Institut for Internationale Studier.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.