Annonce
Politik

Minister klar til at handle på studie om pesticider og leukæmi

En undersøgelse viser en mulig sammenhæng mellem pesticider og børneleukæmi. Oppositionen råber efter forbud.

Foreløbige resultater i en igangværende international undersøgelse viser, at der kan være en sammenhæng mellem visse pesticider og børneleukæmi.

Det har fået miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal følge undersøgelsen.

Oppositionen ser dog gerne, at der bliver lavet et forbud med det samme.

- Min første reaktion på undersøgelsen var meget voldsom, sådan tror jeg de fleste har det. Derfor har jeg straks sat i værk, at Folketingets partier er blevet indkaldt til en orientering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forskerne bag undersøgelsen har oplyst ministeriet, at resultaterne, som er foreløbige, er forbundet med usikkerhed.

Ministeren vil vente på en mere sikker konklusion før et eventuelt forbud.

- Forskerne bag undersøgelsen siger, at der ikke er grundlag for at reagere på det her endnu. Det tager vi for gode varer, når det er forskerne selv, der siger det, fortæller Ellemann-Jensen.

- Det er klart, at hvis der er en sammenhæng, og undersøgelsen, der kommer i løbet af efteråret, viser den sammenhæng, så kommer jeg ud og forbyder stofferne med det samme.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at undersøgelsens foreløbige resultater er meget foruroligende.

- Med udgangspunkt i de foreløbige resultater er det vores anbefaling til ministeren, at man sætter et straksforbud mod de pågældende pesticider, indtil rapporten ligger færdig, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Enhedslisten, SF og De Radikale vil også have stofferne forbudt.

De foreløbige resultater tyder på, at børn kan have øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker, der bliver sprøjtet med visse pesticider.

Undersøgelsen er lavet af National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og National Institute of Health.

Resultaterne baseres på data fra danske kvinder og børn i dansk undersøgelse.

Det er fire pesticider, der er blevet undersøgt. Ét er allerede forbudt, det hedder ioxynil. Bromoxynil er under mistanke for at være hormonforstyrrende og skadelig for fostre.

Pendimethalin og flouxypyr er de to andre, der er blevet undersøgt.

Tre af de undersøgte stoffer bruges i landbruget. Ifølge professor fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Per Kudsk er kun to af dem godkendt til efteråret.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her