Annonce
Politik

Alternativet kludrer i egen strategi

Først ville Alternativet ikke forhindre andre partier i at danne regering. Det vil partiet nu, hvis det er imod et nyt regeringsgrundlag.

Alternativet peger på Uffe Elbæk som statsminister. Hvis det ikke lykkedes, trækker partiet sine mandater fra ligningen. Arkivfoto

Alternativet har ikke bare sat det politiske parnas på den anden ende med beslutningen om at pege på Uffe Elbæk (AL) som statsminister. Strategien har tilsyneladende også skabt forvirring hos de ledende personer i partiet.

Flere gange er topfolk i Alternativet kommet med modstridende udtalelser i det afgørende spørgsmål om, hvordan partiet stiller sig i forhold til en regeringsdannelse efter et valg. En række gange har Alternativet også udtalt sig skævt i forhold til statsretten.

Først lød det fra Alternativet, at partiet ville trække sine »mandater ud af ligningen«, og at partiet derfor ikke ville modsætte sig dannelsen af en Løkke-regering, uanset om der var flertal bag de nuværende oppositionspartier.

»Vi vil ikke forhindre nogen i at danne regering,« sagde Elbæk i Politiken den 26. juni.

Senere har Alternativet så fremført, at en Løkke-regering alligevel ikke ville kunne dannes – fordi partiet vil nedstemme »lovforslag« i Folketinget, hvis partiet er uenig i den »førte« politik. Det ville ifølge Alternativet betyde, at en blå regering ikke kunne dannes.

Det er dog ikke rigtigt. For formelt at forhindre dannelsen af en regering skal det allerede på første dag i Folketinget fremgå klart, om Alternativet vil møde en ny regering med mistillid eller ej.

I forrige uge udtalte Elbæk så på partiets sommergruppemøde, at det afgørende bliver, om Alternativet kan godkende Løkke Rasmussens (V) regeringsgrundlag for en ny regering.

»Så skal der laves et regeringsgrundlag,« sagde Elbæk her.

Der er dog intet statsretligt krav om, at en regering har et regeringsgrundlag.

Jyllands-Posten har gennemgået de forskellig parlamentariske meldinger fra Alternativet. Og ifølge professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen er »meldingerne fra Alternativet ikke konsistente«.

Elbæk erkender, at partiet har måttet justere linjen.

»Vi har lavet en nuancering af vores første udmeldinger,« siger Uffe Elbæk.

Socialdemokratiets næstformand i Folketingets præsidium, Henrik Dam Kristensen, kritiserer Alternativet.

»Meldingerne fra Alternativet stikker i øst og vest, men tilbage står desværre, at partiet vil give Lars Løkke Rasmussen en chance til som statsminister,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her