Annonce
Politik

Politisk analyse: Den store nervekrig er i gang

Morten Østergaards udvidede krav fra de Radikale er »den ultimative trussel« mod en mulig socialdemokratisk regering og er en del af oppositionens magtkamp og opbrud, lyder vurderingen.

Ved Folketings åbning stod Radikale Venstres Morten Østergaard og Socialdemokraternes Mette Frederiksen ved siden af hinanden. Nu er krav og trusler lagt på bordet. Foto: Jens Dresling.

Enhedslisten, Radikale og Alternativet vil alle sikre sig indflydelse, når der bliver valg. Derfor har alle meldt sig ind i kapløbet. Alternativet og Enhedslisten udfordrer hver især Mette Frederiksens statsministerkandidaturer, mens Radikale presser Socialdemokratiet på deres løfter.

Radikales krav til Socialdemokratiets faste kurs på uddannelsespolitik, europapolitik og nu også udenlandsk arbejdskraft er kun det seneste skud fra stammen, lyder vurderingen fra Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen.

Hun vurderer, at partierne er i gang med at trække fronterne hårdt op, hvis der bliver rødt flertal. Lige nu står Socialdemokratiet solidt fast på deres løfter, men de bliver presset fra alle kanter.

Pernille Skipper: Der er kæmpe uenighed i rød blok

»Det som er i gang, er den store nervekrig i oppositionen. Alle partier har alt på spil, hvor der kan gå lang tid endnu med trusler og armlægning. Ingen ser ud til at ville give sig,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Hvis Socialdemokratiet får støtte af DF og SF, kan Mette Frederiksen være ligeglad med de Radikales krav, som udgør den »ultimative trussel« for regeringsdannelse.

Med et rødt flertal bliver det derimod et spørgsmål om, at komme med indrømmelser og give efter på nogle af løfterne. Det skete tilbage i 2011.

Dengang stod Socialdemokratiet fast, men endte alligevel med at skifte kurs og videreføre den økonomiske politik, som de Radikale krævede.

Det er det scenarie, som de Radikale håber på igen: At der bliver rødt flertal, hvor Mette Frederiksen skal vælge.

Hvis der bliver rødt flertal, skal Mette Frederiksen vælge, om hun vil bøje sig for Morten Østergaards krav eller risikere at gå glip af statsministerposten.

De Radikale udvider krav til S-regering og truer med at blokere for Frederiksen

Efter det kommende valg bliver det også en vurdering af, om Socialdemokratiets troværdighed kan bære at bøje sig igen for de Radikales krav og bryde sine løfter, forklarer Marchen Neel Gjertsen.

Det hele er stadig uvist. Ingen ved, hvordan det ender, eller hvad DF's rolle bliver. Potentielt kan DF formand Kristian Thulesen Dahl holde hånden under Mette Frederiksen og udmanøvre de Radikale.

»Det er længe siden, vi har set partierne i så åbent et parlamentarisk opgør,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Mette Frederiksen må trøste sig med, at der ikke er valgkamp endnu, vurderer hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her