Annonce
Politik

De Radikale udvider krav til S-regering og truer med at blokere for Frederiksen

De Radikales leder Morten Østergaard fremsætter nye krav til Mette Frederiksen (S) og truer med mistillid. »Besynderligt,« lyder det fra S.

De Radikale er »selvfølgelig« klar til at udtrykke mistillid til Mette Frederiksen, hvis ikke S leverer et kursskifte, siger Morten Østergaard. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

De Radikale vil forhindre, at Socialdemokratiet danner en ny regering, hvis ikke der på forhånd ligger en politisk aftale, hvor S tager et opgør med partiets egne løfter.

Før sommerferien slog den radikale leder, Morten Østergaard, fast, at partiet ikke vil støtte en regering, der er »afhængig« af DF i udlændingepolitikken. Hen over sommeren har han udvidet den »garanti« til at omfatte uddannelsespolitikken og europapolitikken. Nu udvider Morten Østergaard – dagen før De Radikale tirsdag indleder dets sommergruppemøde – så garantien med endnu et krav. Socialdemokratiet skal skifte kurs og acceptere mere udenlandsk arbejdskraft.

»Vi kræver en helt ny retning fra Socialdemokratiet. Det giver vi en garanti til vælgerne om,« siger politisk leder Morten Østergaard.

Leverer Mette Frederiksen (S) efter det forestående valg ikke et markant kursskifte på udlændingepolitikken, uddannelsespolitikken, europapolitikken og også i forhold til mere udenlandsk arbejdskraft, vil Morten Østergaard ikke tøve med at trække støtten til Frederiksen som statsminister og forhindre en S-regering i at blive dannet.

»Så er vi i opposition til Mette Frederiksens regering, inden den er dannet, og dermed også fra første dag i Folketinget,« siger han.

De Radikale er i den situation »selvfølgelig« klar til at udtrykke mistillid til Frederiksen, siger han.

Rent teknisk vil Østergaard sikre kursskiftet ved i første omgang at pege på Frederiksen, men samtidig i en eventuel dronningerunde betinge sig, at der kommer en politisk afklaring om et kursskifte, før en S-ledet regering bliver dannet.

I 2011 brugte De Radikale en tilsvarende strategi, og det lykkedes på flere stræk at få S til at skifte kurs.

Socialdemokratiet har gentagne gange sagt, at det i forhold til udlændingepolitikken ikke kommer til at ændre kurs, og partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, fastholder den linje:

»Det er dybt besynderligt, at Morten Østergaard – fordi vi er fundamentalt uenige om udlændingepolitik – vil forhindre, at der kommer en langt bedre kurs for Danmark på andre områder,« siger han og tilføjer:

»Vi kommer på ingen måde til at føre en anden udlændingepolitik, end den vi står for i dag. Tror Østergaard virkelig, at han kan få en anden udlændingepolitik, hvis vi får en regering bestående af Lars Løkke Rasmussen og DF?«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her