Efter alvorlig kritik fra læger og sygeplejersker: Nu er Ellen Trane Nørby klar med plan, der skal genskabe tilliden

Styrelsen for Patientsikkerhed har fået alvorlig kritik fra sundhedspersonale. Otte initiativer skal udbedre skaderne.

Artiklens øverste billede
Det har været stærkt bekymrende at se, hvordan dialogen mellem personale og tilsynsmyndighed er blevet forværret, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Arkivfoto: Jens Dresling

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er klar med otte konkrete initiativer, som − forhåbentlig − kan genoprette tilliden mellem sundhedspersonale og den stærkt udskældte Styrelsen for Patientsikkerhed.

Beslutningen kommer efter alvorlig kritik fra læger, sygeplejersker og tandlæger af Styrelsen for Patientsikkerhed.

I januar har omkring 9.000 læger skrevet under på en mistillidserklæring til styrelsens direktør, fordi styrelsen ifølge lægerne er alt for fokuseret på straf og skyld frem for læring.

Efterfølgende fulgte et lignende mistillidsvotum, hvor mindst 1.700 tandlæger skrev under. Tandlægerne kritiserede blandt andet styrelsen for at kræve unødvendigt bureaukrati om registrering af patienter.

Ellen Trane har fulgt sagen med bekymring:

»Det har været stærkt bekymrende at se, hvordan dialogen mellem personale og tilsynsmyndighed er blevet forværret i sådan en grad, at det er endt i underskriftsindsamlinger. Det er fuldstændig underminerende for arbejdsvilkårene i vores sundhedsvæsen og for den tillid til sikker behandling, patienterne skal opleve, når de bliver indlagt,« siger hun i en pressemeddelelse.

Efter dialog med parterne er ministeren klar med en plan, der sigter efter at styrke sundhedspersonalets retssikkerhed uden at gå på kompromis med patientsikkerheden, som ministeriet formulerer det.

Flere af forslagene kræver dog lovændringer, som først skal igennem Folketinget.

Ministeren vil blandt andet undersøge, om det er muligt at indføre en ankeinstans, som kan styrke lægernes retssikkerhed i tilsynssager, oplyser Sundhedsministeriet (se de otte initiativer nederst).

Lægeforeningen tager godt imod ministerens plan.

»Det er en god start på vejen mod et bedre tilsyn og en genopretning af tilliden mellem landets læger på den ene side og Styrelsen for Patientsikkerhed på den anden side,« siger formand Andreas Rudkjøbing i en kommentar.

For bare to uger siden præsenterede regeringen − med innovationsminister Sophie Løhde i forrest − sin nye store plan for udflytning af statslige arbejdspladser fra København.

Men det har fået kritik fra blandt andre foreningen Danske Patienter, at den nuværende Styrelse for Patientsikkerhed i København skal deles op i to.

Efter planen skal en ny Patientklagestyrelse, der skal tage sig af patientklager over dårlige læger, have hovedsæde i Aarhus, mens tilsynet med sundhedspersonalet fortsat skal ligge hos Styrelsen for Patientsikkerhed i Købehavn.

De to funktioner blev ellers samlet i 2015 efter en række sager om læger, som i årevis fejlbehandlede patienter, uden Sundhedsstyrelsen greb ind. Mest opsigtsvækkende var DR’s afsløring om en hjerneskadet psykiater fra Nordjylland, der først blev stoppet i 2013, selvom myndighederne blev advaret ni år forinden. Det fik Sophie Løhde til at gribe ind som daværende sundhedsminister.

Ellen Trane Nørbys initiativer:

1. Ankenævn for tilsynsafgørelser 
Det undersøges, om der kan oprettes et nyt ankenævn, hvor læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner kan klage over afgørelser på tilsynsområdet, der er særligt indgribende for den enkelte. 

2. Uvildig vurdering af politianmeldelser 
Der iværksættes en ekstern gennemgang af Styrelsen for Patientsikkerheds politianmeldelser foretaget i 2017 med henblik på en vurdering af, om praksis eller lovgivning (herunder autorisationslovens § 75) bør ændres. 

3. Styrket kommunikation og læring ved nedsættelse af et rådgivende udvalg for tilsyn 
Det undersøges, om der kan oprettes et rådgivende udvalg bestående af relevante faglige organisationer, som skal drøfte afgjorte tilsynssanktioner og indgivne politianmeldelser med henblik på at skabe fremadrettet læring deraf. 

4. Styrket fokus på læring i resultatkontrakt 
Styrelsen for Patientsikkerhed skal fremadrettet have øget fokus på læring. Derfor styrkes læringselementet i Sundheds- og Ældreministeriets resultatkontrakt med Styrelsen for Patientsikkerhed for 2018 fra 10 pct. til 25 pct. 

5. Øget udbytte af læring af UTH’er og tilsyn 
Der iværksættes en række konkrete initiativer til at styrke læringen af de utilsigtede hændelser (UTH’er), som indberettes i sundhedsvæsenet, og af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med sundhedspersoner og behandlingssteder. 

6. Fortsat fokus på organisatorisk ansvar for fejl 
Styrelsen for Patientsikkerhed skal i sit tilsynsarbejde have fortsat fokus på, at fejl i patientbehandlingen kan skyldes organisatoriske forhold som manglende ressourcer, it-problemer eller dårlig ledelse. 

7. Fremrykket evaluering 
Der iværksættes en fremrykket evaluering af de nye tilsynssanktioner, som blev indført ved lov (patientsikkerhedspakken) i sommeren 2016. 

8. Arbejdsgrupper om journalføring og instrukser 
Der er taget initiativ til to arbejdsgrupper, som skal komme med forslag til en modernisering og afbureaukratisering af reglerne om journalføring og forslag til en egentlig regulering af udarbejdelse af instrukser til sikring af klar ansvarsfordeling og balance mellem det individuelle og organisatoriske niveau.

Kilde: Sundhedsministeriet

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.