Annonce
Politik

Konstitueringsaftale i Region Sjælland kan kollapse: DF er gået - Enhedslisten smidt ud

Dansk Folkeparti har forladt aftalen efter »kradse bemærkninger fra Enhedslisten«.

Dansk Folkeparti har tirsdag besluttet sig for at forlade konstitueringsaftalen for det nyvalgte regionsråd i Region Sjælland.

Det bekræfter spidskandidat og politisk ordfører Peter Jacobsen (DF) over for TV Øst. Han forklarer, at det er nogle »kradse bemærkninger fra Enhedslisten«, som har gjort partiet usikker på, hvad man var ved at gå ind til.

Samtidig skriver DR, at Enhedslisten er blevet smidt ud af konstitueringsaftalen af Socialdemokratiet, fordi man har meldt standpunkter ud, som den kommende regionsrådsformand, Heino Knudsen (S), mener, er i strid med aftalen.

»Et samarbejde forudsætter, at man er loyal mod de aftaler, der er indgået. Derfor kan vi ikke længere se Enhedslisten som en del af konstitueringsaftalen,« siger Heino Knudsen til DR.

Få overblikket: Her er de fem nye regionsrådsformænd

Til TV Øst siger han, at han tror på, at Dansk Folkeparti kommer tilbage. Dansk Folkeparti fik seks mandater til regionsrådet, mens Socialdemokratiet har 14, Enhedslisten 3 og Liberal Alliance et enkelt. Heino Knudsen (S) havde samlet flertal til at overtage pladsen som regionsrådsformand efter Venstre, mens Peter Jacobsen skulle fortsætte som 1. næstformand.

Dansk Folkepartis seneste træk skal ikke nødvendigvis opfattes som om, at partiet skifter side i regionsrådet, lyder det fra Peter Jacobsen.

»Umiddelbart så tænker jeg, at vi vælger at stå udenfor aftaler. På et tidspunkt skal vi vælge, hvem vi vil stemme på som regionsrådsformand. Det vil vi bruge nogle dage på at tænke over - men lige nu vil vi stå frit,« siger regionsrådspolitikeren til TV Øst.

Enhedslistens Ursula Dietrich-Pedersen har over for mediet VD Online udtrykt krav om, at patienterne på regionens sygehuse får mulighed for at få serveret halalslagtet kød, hvis de af religiøse årsager ikke kan spise maden. Partiet ønsker også informationsmateriale på arabisk på Sjællands sygehuse.

Dansk Folkepari har ganske modsat advokeret for, at halalslagtet kød helt skal forbydes - bl.a. i Odsherred Kommune. Allerede tirsdag formiddag udtalte Peter Jacobsen, at enten Enhedslisten eller Dansk Folkeparti måtte gå, hvis Enhedslisten skulle finde på at stille disse krav, og nu står begge partier altså uden for aftalen.

Enhedslistens gruppeformand, Bruno Jerup, har efter artiklen hos VD Online afvist, at det var et krav, man ville have skrevet ind i konstitueringsaftalen, som den er nedskrevet nu.

»Dansk Folkepartis regionsrådsgruppe har i dag på et gruppemøde besluttet at forlade konstitueringsaftalen på baggrund af Enhedslisten udtalelser omkring halalkød på sygehuse, information på arabisk, genopåbning af råstofplanen samt deres holdning til tværforbindelsen og motorvejen til Kalundborg,« har Peter Jacobsen efterfølgende sagt i en pressemeddelelse ifølge Sjællandske Medier.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her