Politik

Politisk knivstikkeri og færgekonflikt har splittet Danmarks mindste kommune i to

Der udspiller sig lige nu et politisk drama på Læsø. Forhandlingerne trækker ud og beboerne savner afklaring. Jyllands-Posten har talt med nogle af øens 1814 beboere.

Læsøs færger forbinder øen med fastlandet. Færgerne har derudover været et stort emne under kommunalvalget i Læsø Kommune. Foto: Per Folkver

Et stort valgdrama på en lille ø.

Sådan kan situationen på Læsø bedst beskrives efter kommunalvalget, hvor Dansk Folkeparti står til at få partiets første borgmesterpost.

Det er således partiets nummer fem på listen, Karsten Nielsen, der er kørt i stilling til at overtage posten efter den siddende Venstre-borgmester, Tobias Birch Johansen.

Men der bliver nok ikke udvekslet mange klap på skulderen og venlige ord, når borgmesterkæden snart skifter hænder. For selvom Tobias Birch Johansen høstede 321 personlige stemmer, og hele 37,1 procent af øens 1814 beboere satte deres kryds ved Venstre og dermed har gjort det til øens største parti, så har Venstre ikke siddet med ved forhandlingsbordet.

"Første" DF-borgmester: »Jeg har ikke tænkt mig at lægge mig ned på ryggen«

Her er det i stedet Dansk Folkeparti, Læsø Listen og Socialdemokratiet, der til sammen råder over fem af byrådets i alt ni mandater, som er gået sammen om at vippe Venstre og dermed Tobias Birch Johansen af pinden.

Det har selvsagt vakt stor utilfredshed hos den nuværende borgmester, der i et bejleri til byrådets Socialdemokratiske medlem, Folmer Hjorth Kristensen, har erklæret sig villig til at overdrage borgmesterposten til ham, såfremt han vil vinke farvel til den nuværende konstituering og tilslutte sig som det femte til Venstres allerede fire mandater og dermed tippe vægtskålen i Tobias Birch Johansens favør.

Efter udmeldingen indkaldte Karsten Nielsen den nuværende kreds til et møde torsdag aften, og fredag formiddag har de meldt ud, at forhandlingerne forventes at strække sig ind i weekenden.

Læsøs borgmesterkabale trækker ud: Aftale kan falde på plads i weekenden

Tilbage står Danmarks mindste kommunes knap 1800 indbyggere uden borgmester og uden vished om, hvordan det politiske billede skal males på den lille ø i Kattegat de næste fire år.

Jyllands-Posten har talt med et par af dem.

Der dannes hurtigt et billede af en turbulent valgkamp, der har båret præg af personlige uoverensstemmelser og politiske sammensværgelser. Ifølge beboerne har valgkampens helt store emner været fremtiden for øens færge, der udover en flyforbindelse til Roskilde lufthavn er den eneste forbindelse til fastlandet, samt den fortsatte strategi i forhold til turisme, som er en vigtig del af øens økonomi, og som færgen spiller en nøglerolle for.

Kitty Palsgaard er 38 år. Hun bor på Læsø med sin mand og deres to børn. Kitty og hendes mand er begge født på øen, hvor de sammen har drevet Læsø Spisehus gennem 15 år og for fire år siden åbnede de Læsø Bolighus.
»Øen er blevet delt i to,« lyder det fra Kitty Palsgaard, der bor på Læsø med hendes mand og deres to børn.

Hun forklarer, at man på den ene side finder dem, der mener, at det er dybt uretfærdigt, at Venstre ovenpå deres fremragende valgresultat er blevet ladt ude for døren ved de igangværende forhandlinger. På den anden side har man dem, der siger, »det er jo demokrati,« når der kan samles et flertal, som er enige om, at Venstre ikke skal have indflydelse.

Personligt er Kitty tilhænger af Venstre og den siddende borgmester.

»Jeg mener, at de har været enormt gode for vores erhvervsliv. Selvom erhvervslivet ikke er kæmpestort her, så er det det alligevel, forstået på den måde, at vi lever af det. Turismen på øen bliver større og større - og det har vi i den grad kunnet mærke.«

DF kuppede sig til borgmesterpost: »Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere«

Læsø er med sine omtrent 1800 beboere et sammentømret lokalsamfund, hvor alle kender hinanden på kryds og tværs. Og selvom folk har forskellige forhåbninger til forhandlingernes udfald, så er - ifølge Kitty Palsgaard - de fleste på øen er enige om, at den politiske proces indtil videre har været mærkværdig, og at det er noget, der tales om.

»Den her fem mands gruppe består af tre forskellige partier og lister, som indtil for få dage siden har været rygende uenige. Som jeg forstod det, kunne de dårligt være i stue sammen. Derfor har jeg svært ved at se, hvordan de pludselig kan arbejde sammen. Det føles som om, at formålet har været at få væltet Tobias Birch Johansen,« fortæller Kitty Palsgaard. 

Lars Rosenstedt Jespersen er 61 år. Han har boet på Læsø i 52 år og hans forældre er også fortsat bosat på øen. Lars er buschauffør på øens eneste buslinje, Rute 840.
Den opfattelse deler Lars Rosenfeldt Jespersen, der er buschauffør på øens eneste buslinje, Rute 480, og har boet på Læsø i 52 år. Han er forundret over mandatsammensætningen, da de to nyvalgte Læsø Liste mandater begge tidligere var medlemmer af Socialdemokratiet og begge »smækkede med døren« og skiftede parti, fordi de ragede uklar med netop Socialdemokraternes Folmer Hjorth Kristensen, som de nu har dannet kreds med.

»Det kom bag på mig, da de fem satte sig sammen. Det eneste fælles punkt på deres dagsorden var at vælte den siddende borgmester. Alt andet er de uenige i,« siger han.

Lars Rosenfeldt Jespersen mener dog ikke, at tingene nødvendigvis ser bedre ud, hvis Folmer Hjorth Kristensen giver sig hen til Venstres bejleri og skifter side for selv at nappe borgmesterposten.

»Så får vi stadig en fem/fire konstellation, og Folmer vil miste hele sit omdømme på Læsø. Det, synes jeg, er for dumt for at sidde og være borgmester i fire år, inden man takker af og blæser på det hele,« lyder det fra Lars Rosenfeldt Jespersen.  

Løsningen er i stedet at invitere Venstre indenfor ved forhandlingsbordet. Lykkes det, så peger Lars Rosenfeldt Jespersen stadig på Karsten Nielsen som den bedste kandidat til posten. Samtidig mener han, at det er helt forkert, når Venstre som kommunens største parti spises af med »uinteressante bestyrelsesposter«.

I stedet skal man række Venstre en ordentlig gulerod, mener han.

»Der vil jeg sige, at det mest interessante foruden borgmester- og viceborgmesterposten, det er formandskabet i færgebestyrelsen,« siger han.

Og netop den post er noget, der ligger mange af øens beboere nært.

»Det er selvfølgelig det, der splitter Læsø . Nogen vil have en kæmpe færge, mens andre vil have en færge, der er en smule større end den nuværende. Den sidste løsning passer bedst til de behov og vandforhold, vi har her - det andet er luftkasteller,« forklarer han.

Problematikken bunder i, at Venstre har fremlagt planer om at købe en stor dobbeltender færge til Læsø. Det vil dog kræve, at man graver en sejlrende ind til øens havn, Vestre havn, og det er ifølge Lars Rosenfeldt Jespersen både en dyr og fjollet løsning. Han siger, at en eventuel sejlrende vil kræve en masse vedligeholdelse grundet sandvandring.

»Kysten forandrer sig jo hele tiden, så hvorfor skulle der ikke også være sandvandring der? Det ville jo være en katastrofe at købe en færge til 300 millioner, hvis vi så ikke kan bruge den, når der er lavvande,« siger Lars Rosenfeldt Jespersen.

Jess Jessen Klixbüll er 70 år, han flyttede til Læsø for 20 år siden, da han startede som færgedirektør. Han stod i spidsen for Læsøs, udover flyforbindelsen til Roskilde lufthavn, eneste forbindelse til fastlandet, indtil han efter 14 år som direktør trak sig tilbage i 2012.
Jess Jessen-Klixbüll er tidligere færgedirektør på Læsø.

»For mig er det afgørende at se, hvem der kommer til at sidde nede i færgens bestyrelse. Jeg har været dernede i 14 år, og jeg brænder jo stadig for færgen. For mig er det rigtig vigtigt, at der kommer en god ledelse i bestyrelsen dernede. Og at vi får gang i at finde ud af, hvordan vi skal sejle fremover,« lyder det fra den tidligere færgedirektør.

Han forklarer, at færgespørgsmålet har været et af de helt store emner under valgkampen, da udfaldet vil være med til at diktere, hvad det er for en udvikling, man ønsker på Læsø.

Ifølge ham, og de andre to, er det vigtigt, at de politiske personsager bliver lagt på hylden, så et bredt byråd sammen kan forhandle sig frem til en fornuftig vej for Læsøs fremtidige udvikling.

»De ni skal sammen finde ud af at samarbejde - de skal ville noget med Læsø. Den udvikling, vi har haft de seneste fire år, hvor vi har fået ført nogle vigtige beslutninger igennem, skal gerne fortsætte. Vi skal koncentrere os om at udvikle Læsø, da vi er i den heldige situation, at rigtig mange gerne vil Læsø,« siger Jess og fortsætter:

»Konflikten handler ikke om politik, men om personer. Jeg er meget ked af, hvis Læsøs udvikling bliver prisen for det.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her