*

Viden

»Som en kniv i øret«: Ny operation lindrer "selvmordshovedpine"

Operation nummer 100 mod den såkaldte Hortons hovedpine er foretaget på Rigshospitalet.

En lille chip i kæben kan hjælpe personer med selvmordshovedpine. Arkivfoto: Colourbox

»Først kan jeg mærke mit højre næsebor stoppe fuldstændigt til, så begynder mit øje at blive rødt, og så kommer smerten. Det føles som om, en kniv jages ind i øjet og drejer rundt igen og igen,« fortæller Jesper Holfelt.

Han er en af omtrent 5.000 danskere, der lider af den såkaldte Hortons hovedpine, som har fået tilnavnet "selvmordshovedpine", fordi den er så smertefuld, at patienter overvejer selvmord.

I 2015 fik Jesper Holfelt indopereret en chip i kæben, der skulle mindske smerterne og reducere antallet af anfald, og han er ikke alene.

I dag har i alt 100 personer fået operationen, der virker ved at holde en slags fjernbetjening op til chippen, som sender elektriske impulser ind i kraniet og bremser eller svækker anfaldet. Det skriver Videnskab.dk.

“Selvmordshovedpine” er ikke en overdrivelse

“Klyngehovedpine”, “Verdens mest smertefulde sygdom” og “selvmordshovedpine” er blandt tilnavnene, Hortons hovedpinen har fået. Det kan lyde voldsomt, men det er ikke nogen overdrivelse, mener Jesper Holfelt.

»Når hovedpinen kommer, får jeg lyst til at smadre hånden i væggen, for at fjerne fokus fra smerten. Den her smerte kan ikke sammenlignes med noget,« siger Jesper Holfelt, der har lidt af hovedpinen, siden han var 34 år.

Læs også: Ti myter om migræne og hovepine

I indgrebet indopererer kirurgen en lille chip med en antenne ind i et nervebundt bag overkæben og under øjet. Når patienten kan mærke, at et anfald er under opsejling, aktiveres chippen ved at holde en specialdesignet fjernbetjening, op til kinden.

»Før operationen føltes smerten som en kniv, men med fjernbetjeningen føles det som at blive boret i kinden hos tandlægen uden bedøvelse, men dog kun de første 30 sekunder. Det er stadig en frygtelig smerte, men i dag varer hovedpinen i de fleste tilfælde kun ved i 20 minutter, hvor den før kunne vare i alt mellem en halv time til 18 timer,« fortæller Jesper Holfelt.

Ingen mirakelkur

Patienter med Hortons hovedpine har op til otte anfald om dagen, hvoraf de fleste med lidelsen er mænd, fortæller professor Rigmor Højland, der er overlæge på Dansk Hovedpinecenter, Neurologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup.

Hun er leder af Dansk Hovedpinecenter og har fulgt chip-operationerne fra den første blev foretaget i Danmark i 2011.

»Vi er rigtig glade for, at kunne hjælpe nogle af de hårdest ramte patienter, hvor medicin ikke har hjulpet dem. Det er ikke nogen mirakelkur, men det er en mulighed, som hjælper cirka to tredjedele af de patienter, der får chippen,« siger Rigmor Højland Jensen.

Læs også: Hvorfor får man hovedpine?

På Aarhus Universitetshospital forskes der også i Hortons hovedpine. En af forskerne er Jens Christian Hedemann Sørensen, som er positiv over nyheden om, at patient nummer 100 nu har fået hjælp til sine lidelser.

»Der er ingen tvivl om, at chippen har gjort en kæmpe forskel hos mange patienter. Og det gode er, at det er en forholdsvis simpel operation,« fortæller Jens Christian Hedemann Sørensen, professor ved neurokirurgisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her