Viden

Forskere har skabt bekymring med nyt studie: Et billede af dig kan afsløre, om du er homoseksuel

Værktøjet kan blive misbrugt af lande, der forfølger homoseksuelle, ifølge kritikere.

Flere fremtrædende LGBT- og menneskerettighedsgrupper har kaldt studiet »farligt og fejlfyldt«, ligesom de kritiserer, at der kun er blevet brugt billeder fra datingsider. Arkivfoto: Hussein Malla

Det er et både et opsigtsvækkende og kontroversielt studie, Michal Kosinski fra Stanford University netop har været med til at lancere.

Sammen med Yilun Wang har han fundet frem til en computeralgoritme, der i de fleste tilfælde kan identificere homoseksuelle ud fra billeder af folk.

Den kunstige intelligens rammer rigtigt i 81 procent af tilfældene for mænd og 74 procent for kvinder, skriver The Guardian.

Nyt studie: Her er det bedst og værst at være homoseksuel

I alt 35.000 billeder fra en datingsside er blevet scannet og har angiveligt vist, at mandlige homoseksuelle ofte har mere feminine træk end andre mænd, mens det forholder sig diametralt modsat for kvinder.

Studiet er ikke bare blevet omdiskuteret, fordi det indikerer, at folks seksuelle orientering kan være genetisk bestemt.

Flere fremtrædende LGBT- og menneskerettighedsgrupper har kaldt studiet »farligt og fejlfyldt«, ligesom de kritiserer, at der kun er blevet brugt billeder fra datingsider.

»Forestil jer de mulige konsekvenser, hvis dette fejlfyldte studie bliver brugt af et brutalt regime til at identificere og forfølge folk, som man mener er homoseksuelle,« siger Ashland Johnson fra The Human Rights Campaign.

Også blandt flere forskere bliver studiet mødt med bekymring og frygt for, at værktøjet kan blive misbrugt og ende i de forkerte hænder.

»Det er meget foruroligende. Ligesom ethvert andet nyt værktøj kan det blive brugt til skadelige formål,« siger Nick Rule, professor i psykologi ved University of Toronto.

Michal Kosinski forsvarer dog studiet og mener tværtimod, at offentliggørelsen af det nye værktøj er med til at beskytte homoseksuelle ved at gøre folk opmærksomme på risikoen for at kunne blive identificeret.

Opsigtsvækkende afgørelse: Domstol i Taiwan vil tillade homoseksuelle ægteskaber

»Én af mine forpligtelser som forsker er, at hvis jeg ved noget, der potentielt kan beskytte folk mod en bestemt risiko, skal jeg gøre opmærksom på det. Man kan ende med at skade netop de mennesker, man vil beskytte, ved at afvise den slags resultater, fordi man er ideologisk imod dem,« siger han ifølge The Guardian.

Han mener, at studiet bør få eksperter og folks selv til at overveje, hvordan man kan beskytte menneskers privatliv i mødet med den moderne teknologi.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her