*

Viden

Advarsel til haveejere: Riv denne plante op med rode

Klimaforandringer gør det lettere for den ekstremt allergifremkaldende bynke-ambrosie at leve i det kolde nord. Riv den op med rode, hvis du finder den i haven, siger forsker.

Bynke-ambrosie er en ekstremt allergifremkaldende plante, som i fremtiden kan komme til at vokse i Danmark på grund af et varmere klima. Advarslen kommer fra Astma-Allergi Danmark. Foto: Harry Rose/ Wikimedia Commons

Den frygtede, allergifremkaldende plante bynke-ambrosie har fundet sig til rette i det sydøstlige Europa og har nu sat kursen mod Danmark.

Klimaforandringer kan få den til at etablere sig her permanent, viser ny dansk forskning, hvilket er rigtig skidt nyt for pollenallergikere, da pollen fra bynke-ambrosie kan være årsag til voldsomme allergiske reaktioner og astmaanfald. Det skriver Videnskab.dk.

»I Sydeuropa er det nu en af hovedårsagerne til pollenallergi i sensommeren, og jeg vil råde haveejere til at flå den op med rode, hvis de ser den i deres have, så den ikke etablerer sig permanent her i landet også,« siger biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark Karen Rasmussen.

Hun anbefaler samtidig, at haveejere bruger handsker i deres omgang med bynke-ambrosie, da saften fra planten kan give hudirritationer.

Læs også: Barndom på landet beskytter mod astma og allergi

Har bredt sig i Europa

Bynke-ambrosie kommer oprindeligt fra Nordamerika, hvor den findes overalt fra Mexico i syd til Canada i nord.

I starten af det forrige århundrede kom den til Europa og har sidenhen etableret sig i blandt andet Østrig, Ungarn, Schweitz og andre lande i Sydøsteuropa.

Karen Rasmussen fortæller, at bynke-ambrosie på nuværende tidspunkt er fundet forskellige steder i Danmark, både i Jylland og på øerne, men de seneste fund er i Næstved, i Hillerød, i hovedstadsområdet og i Syddjurs.

»Vi vil gerne have, at den holder sig helt væk, men det er nok for sent, fordi der fortsat meldes om nye plantefund i byer og forstadshaver. Derfor kan vi kun forsøge at sørge for, at den ikke får etableret sig permanent, og lige nu er klimaet nok også for koldt, men med fremtidens klimaforandringer kan tingene ændre sig,« siger Karen Rasmussen.

Læs også: Ny allergi-ukrudt spredes med fuglefoder

En vigtig kamp forude

Karen Rasmussen mener, at det er vigtigt at gøre folk opmærksomme på planten, så haveejere river den op med rode, hvis de finder den i deres have. Blandt andet har Astma-Allergi Danmark lavet en folder, som guider haveejere til at bekæmpe planten.

Andre lande er ifølge Karen Rasmussen begyndt at se på kemiske og biologiske løsninger på problemet med bynke-ambrosie, hvilket vil sige, at de blandt andet forsøger at slå den ned med ukrudtsmidler.

Kampen kan dog på forhånd være tabt i de lande, hvor planten allerede er solidt etableret.

»Den kan være svær, for ikke at sige umulig, at håndtere i de lande, hvor den er massivt udbredt. Herhjemme kan vi stadig nå at bekæmpe den, men det kræver også, at vi samarbejder på tværs af landegrænser, for ellers kan frø spredes hertil med eksempelvis foderblandinger, landbrugsmaskiner eller andre transportmidler sydfra, og så er det næsten lige meget, hvad vi gør her,« siger Karen Rasmussen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her