*

Viden

Verdens ældste liv fundet i ældgamle bjerge

Livet kan være opstået på havets bund, kort efter Jorden blev dannet, viser nye spor af encellede mikroorganismer.

Resterne af organismerne danner tynde tråde og rørlignende strukturer med det røde jernholdige mineral hæmatit. Foto: Matthew Dodd

Et internationalt forskerhold har fundet fossile spor af verdens ældste kendte livsform. Opdagelsen er så banebrydende, at den rykker livets opståen længere tilbage end hidtil antaget – til i evolutionær sammenhæng kort tid efter, at Jorden blev dannet.

Hvis dette er rigtigt, vil det være virkelig banebrydende. Så skal der meget lidt til, at liv kan opstå. Kai Finster, professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

»Vand er forudsætning for liv. Livet er opstået, hurtigt efter at havene er blevet dannet,« siger den norske geolog Tor Grenne, Norges Geologiske Undersøkelse. Han er medforfatter til artiklen om livets opståen, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Jorden blev dannet for knap 4,6 mia. år siden, og fossilerne af de encellede bakterieformer er fundet i bjerge ved Hudsonbugten i det nordøstlige Canada. Oprindelsen til disse bjerge stammer fra sedimenter på havets bund, som er mindst 3,77 mia. år gamle – måske kan de endda dateres så langt tilbage som 4,28 mia. år.

Den norske geolog Tor Grenner leder efter liv i gamle bjerge. Foto: Gudmund Løvø

Tor Grenner sammenligner de fossile mikroorganismer med de encellede bakterier, som i dag findes dybt på bunden af havene omkring metalrige varmekilder, der flyder ud fra Jordens indre. Her i randen af de vulkanske områder lever visse bakterier af at oxidere jern og omdanne det til rust. Det er på lignende måde, at de fossile encellede organismer kan have etableret sig nær vulkansk aktivitet. Organismerne er ikke bevaret i sig selv, men aftrykket afsløres i bjergarten.

Forskerne har i mange år diskuteret, hvornår og hvordan livet på Jorden er opstået. Mikroorganismerne i Canada er mindst 300 mio. år ældre – måske 800 mio. år ældre – end det liv, der tidligere har været alment accepteret som Jordens ældste spor efter liv, mener forskerne bag de nye fund. Tidligere er der blevet publiceret australsk forskning om liv i Grønland, der blev anset for at være 3,77 mia. år gammelt. Men denne forskning er videnskabeligt omdiskuteret.

Strukturen af det ældst kendte liv ses her nederst i højre hjørne. Foto: Matthew Dodd

I Danmark vækker den nye opdagelse opsigt. Bl.a. fordi Jorden indtil for ca. 4,1 mia. år siden var udsat for et heftigt bombardement fra rummet, hvorefter planeten blev afkølet, og havene først derefter fyldt med vand.

Minik Rosing, professor ved Statens Naturhistoriske Museum, kalder den nye forskning for grundig og veludført. Men han mener, at konklusionerne vil føre til en ivrig diskussion, og at de i længden vil få svært ved at kunne forsvares. F.eks. tvivler han på, at bjergene i Canada er 4,28 mia. år gamle.

»Samtidig er det ikke sikkert, at det fundne spor af liv er lige så gammelt som bjerget selv. Der var heller ikke tilstrækkelig med ilt på hverken Jordens overflade eller i havene til at lave den her oxidering, som forskerne taler om,« siger Minik Rosing.

Også Kai Finster, professor ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, er overrasket.

»Hvis dette er rigtigt, vil det være virkelig banebrydende. Så skal der meget lidt til, at liv kan opstå. Det er i så fald gået lynhurtigt, fra de rigtige forhold har været til stede.« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her