Danske forskere vil behandle mystisk svangerskabsforgiftning
Stort dansk forskningsprojekt sætter spot på mekanismerne bag svangerskab og undersøger, hvorfor patienternes nyrer er overaktive.
Svangerskabsforgiftning er lidt af et mysterium inden for lægevidenskaben.
På trods af mange års forskning på området kender man stadig hverken mekanismerne bag eller årsagerne til, at fem til syv procent af alle gravide kvinder får sygdommen. Det skriver Videnskab.dk
Læs også hos Videnskab.dk: Astma gør det sværere at blive gravid
Men nu er et stort dansk forskningsprojekt på tværs af Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital godt i gang med at belyse nogle af mekanismerne.
»Vores sigte er ikke at finde årsagerne til svangerskabsforgiftning, men at belyse symptombilledet. Vores projekt har taget afsæt i, at svangerskabsforgiftning giver forhøjet blodtryk og æggehvidestoffer (proteiner, red.) i urinen som et tegn på, at nyrernes filtre har taget skade,« fortæller professor Boye Lagerbon Jensen fra Syddansk Universitets afdeling for kardiovaskulær og renal forskning.
Læs også hos Videnskab.dk: Mistanke: Mors hovedpinepiller sænker pigefostres mentalitet
Tese: nyrerne er overaktive
Hovedformålet med projektet er at undersøge, om nyrerne er overaktive og holder for meget salt tilbage i kroppen.
»For fire-fem år siden gjorde vi et fund i forbindelse med nyresygdomme. Vi fandt ud af, at når man har protein i urinen, har man samtidig også enzymet plasmin, der normalt ikke findes i urin,« fortæller Boye Lagerbon Jensen.
Du kan læse resten af artiklen hos Videnskab.dk
Læs også hos Videnskab.dk: