Ny super-vaccine kan potentielt beskytte mod alle sygdomme

En ny type vaccine med nanopartikler beskytter mus mod ebola, influenza og parasitter. Den kan muligvis også designes til at virke mod kræft. Hvis vaccinen også virker på mennesker, kan den ifølge dansk forsker blive et effektivt våben mod en lang række fremstormende sygdomme.

Amerikanske forskere har designet en ny type vaccine, der kan tilpasses til at beskytte mod næsten alle tænkelige sygdomme. Det skriver Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Ny lynvaccine kan blive et effektivt våben mod ebola, influenza – og måske kræft

Vaccinen, der bruger stumper af arvematerialet RNA fra forskellige virus, bakterier og parasitter, bliver lavet 100 procent syntetisk og kan derfor fremstilles øjeblikkeligt, når der er behov for det.

Ifølge forskerne bag den nye vaccine kan det revolutionere den måde, vi beskytter os mod blandt andet de årlige influenzaer, men også når eksotiske sygdomme pludselig bryder frem, eksempelvis ebola, SARS og fugleinfluenza.

LÆS OGSÅ: Bange for kanyler? Fremtidens vacciner kommer i pilleform

Forskerne har allerede lavet vacciner, som beskytter mod de ovenstående sygdomme, men de forestiller sig også, at de i fremtiden kan lave vacciner mod kræft.

»Denne metode gør det muligt at lave vacciner mod nye sygdomme på kun syv dage. Det gør, at vi kan reagere på nye sygdomsudbrud hurtigt og løbende lave forbedringer af vacciner for at tilpasse dem til nye behov,« fortæller hovedforfatteren bag den nye opdagelse, lektor Daniel Anderson, fra det prestigefyldte Massachusetts Institute of Technology (MIT) til Videnskab.dk.

Det nye forskningsresultat er for nylig præsenteret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

LÆS OGSÅ: Sådan virker vacciner

Ifølge den danske vaccineforsker, professor Jan Pravsgaard Christensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er det nye, amerikanske forskningsresultat meget spændende.

Han har læst det, og specielt mener han, at det er interessant, at man tilsyneladende kan lave de nye vacciner så hurtigt.

»Tager man eksempelvis ebola-udbruddet for nogle år siden, skete det så hurtigt, at vi ikke kunne nå at lave vacciner til at beskytte befolkningen i de smitteramte områder. Heldigvis havde nogle medicinalfirmaer nogle vacciner liggende i skuffen, men med den nye teknologi kan man lave vaccinerne med det samme, når behovet opstår. Det vil være et stort fremskridt,« fortæller Jan Pravsgaard Christensen til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Vacciner ændrer immunforsvaret

Et andet meget interessant om end lidt mere spekulativt fremtidsperspektiv i de nye vacciner er ifølge de amerikanske forskere, at man med den nye teknologi faktisk kan lave vacciner mod kræft.

Forskerne havde rent faktisk tilmeldt en kræft-vaccine med den nye teknologi til en kræftforskningskonkurrence, men trak sig fra konkurrencen igen, da de fik fuld støtte til videre forskning i dette perspektiv af deres vaccine.

»Det er endnu et meget spændende perspektiv i vores vaccine-platform, som vi glæder os meget til at undersøge videre i fremtiden,« siger Daniel Anderson til Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.