Foldbart, hærdet træ kan erstatte klimatunge metaller i transportmidler

Træ, som er seks gange stærkere end normalt, kan nu foldes og modelleres til ønskede former. I fremtiden kan det måske bruges i konstruktionen af fly, tog eller biler, vurderer forsker.

Artiklens øverste billede
Træ kan nu foldes og modelleres til ønskede former, samtidig med at det bliver seks gange stærkere. I fremtiden kan det måske bruges i konstruktionen af fly, tog eller biler. Billedet her er kun til illustration og er af designeren Carlo Volfs sofaskulptur. Arkivfoto: Lars Hansen/Polfoto

Forestil dig, at du i fremtiden kører på E45, du skal på ferie, og destinationen er en tur til Hamborg. Men bilen, du kører i, er lavet af træ.

Scenariet er ikke utænkeligt, hvis man skal tro forskere af nyligt publiceret studie, der tog forsiden af det aktuelle nummer af Science, skriver Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet har nemlig fundet en løsning, hvor man kan forstærke træets styrke seks gange, og på samme tid kan det foldes og omformes.

Professor Stephen Eichhorn, medforfatter på studiet og professor i materialer og videnskabsingeniør ved University of Bristol, fortæller begejstret i en pressemeddelelse:

»Det er fantastisk. Det minder mig om dengang, jeg var dreng, og min far byggede flyvemaskiner af træ. Han bøjede træet til vinger ved hjælp af damp. Fra dengang og så til nu at se, hvordan vi i dag kan bøje træet og på samme tid hærde det, som vi har vist her. Det giver spændende fremtidsperspektiver og potentiale indenfor luftfartsteknik.«

Læs også: Forskere laver skarpe knive og spidse søm af hærdet træ

Professor: Forfinet teknik

»Det er sjældent, man ser træforskning på forsiden af Science,« griner Lisbeth Garbrecht Thygesen i telefonen, da Videnskab.dk fanger hende på telefonen.

Lisbeth Garbrecht Thygesen er professor i trævidenskab ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

»Det er et spændende studie og imponerende, at de har forfinet teknikken,« fortæller Lisbeth Garbrecht Thygesen anerkendende og uddyber:

»For det er ikke som sådan en overraskelse indenfor mit område. Det her med at bøje træ, det har man kunnet og kendt til siden vikingetiden eller før. At tage en planke og varme den op i damp og så kunne bøje den. Det er en meget velkendt og gammel teknik.«

Processen gør cellevæggene i træets cellulose rynkede, og det er den særlige proces, som gør træet modellerbart, det vil sige, at det nu kan foldes i former, uden træet knækker.

Det interessante er, at forskerne har forfinet metoden yderligere, således at træet bliver stærkere og kan foldes i former.

Og det er alt sammen godt og en god udvikling, men et særligt punkt mangler:

»Det, som de ikke nævner, er, hvad sker der, hvis man tager noget, der er modelleret og tørret og putter det i en spand vand igen? Jeg vil gætte på, at det igen bliver til en våd karklud. Det holder, så længe det er tørt.«

»Det ville være endnu bedre, hvis man kunne få en facon, der kunne holde til fugt også,« fortæller Lisbeth Garbrecht Thygesen.

Hun nævner eksempelvis acetylering, hvor man imprægnerer træ, hvilket giver det en vandavisende effekt. Hvis de to teknikker kan kombineres, har man for alvor noget med et stort potentiale.

Læs også: Nyt forskningsprojekt skal undersøge fremtidens grønne byggematerialer

Stort potentiale, der kan afløse klimasyndere

Træ er først og fremmest et materiale, som i forhold til dets styrke har en meget lav vægt, alt imens det har gode egenskaber, hvad angår klima.

»Træ kan erstatte nogle af de mange klimatunge materialer, vi bruger i dag. Eksempelvis aluminium, som er en forfærdelig klimasynder,« fortæller Lisbeth Garbrecht Thygesen til Videnskab.dk.

Og til potentialerne siger hun:

»Det kan potentielt blive brugt til transportmidler som fly, biler og tog, og inden man finder en løsning på træets sårbarhed overfor vand, så kan man måske bruge det indvendigt i de her transportmidler.«

Det er ikke til at sige, hvornår ferien ad E45 til Hamborg kommer til foregå i en bil af træ, men et bud med forbehold fra Lisbeth Garbrecht Thygesen ligger på mellem fem og ti år. 

I den forbindelse vil første skridt være at finde en løsning på at holde træets form, når det bliver vådt. 

De store virksomheder indenfor eksempelvis bil- og flyindustri skal også med på vognen og se potentialet i det. Det vil skubbe til udviklingen.

Indtil da kan du starte med at læse om, hvordan forskere har fundet ud af at gøre træ så skarpt, at det kan skære aftensmadens bøf over, som var træet en kniv af rustfrit stål, i artiklen Forskere laver skarpe knive og spidse søm af hærdet træ.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.