Forskere: Mange dyrearter kan blive smittet med coronavirus

Dyrs modtagelighed for covid-19 kan udgøre en trussel for de mennesker, der omgås dem.

Der er meget fokus verden over på problemet med smitteoverførsel mellem mennesker. Men smittefaren fra dyr til menneske er også væsentlig, skriver The Independent.

Faktisk viser forskning fra University College London, at 26 undersøgte dyrearter er sårbare over for den virus, der resulterer i covid-19. Blandt de sårbare dyr er grise, heste og får.  

I undersøgelsen blev der kigget på, hvordan et protein fra Sars-CoV-2 reagerer med et ACE2-protein, når det sidstnævnte smittede mennesker. Forskerne analyserede på i alt 215 forskellige dyrearter, og hvordan mutationer opstod.

Konklusionen på undersøgelsen blev, at i nogle dyr som får og menneskeaber kunne proteinterne bindes lige så stærkt, som det er tilfældet, når mennesker bliver smittet.

»De dyr, vi har identificeret som havende den største risiko for at blive smittet med coronavirus, kan betyde smittefare for eksempelvis landmænd,« fortæller professor Christine Orengo fra University College London.

Christine Orengo peger som et andet aktuelt eksempel på corona-udbrud i minkfarme, hvor nogle dyr kan have smitten latent, hvilket øger risikoen for minkejerne.

En liste over pattedyr, der er i risiko for at blive smittet med coronavirus og som samtidig er i kontakt med mennesker som enten kæledyr eller i zoo- eller landbrugssammenhæng. Illustration: Nature.com

Undersøgelsen viste også, at de fleste fugle, fisk og reptiler ikke så ud til at være i smittefare. Til gengæld er de fleste pattedyr i farezonen for at blive smittede i et eller anden omfang, herunder katte, hunde, løver og tigre.

»I takt med at mennesket i stadig højere grad bevæger sig ind på vilde dyrs habitater må virus-udbruddene fra dyr til menneske forudses at blive stadig hyppigere,« siger Su Datt Lam, der er hovedforfatter på studiet. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.