Forskere: Mange dyrearter kan blive smittet med coronavirus
Dyrs modtagelighed for covid-19 kan udgøre en trussel for de mennesker, der omgås dem.
Der er meget fokus verden over på problemet med smitteoverførsel mellem mennesker. Men smittefaren fra dyr til menneske er også væsentlig, skriver The Independent.
Faktisk viser forskning fra University College London, at 26 undersøgte dyrearter er sårbare over for den virus, der resulterer i covid-19. Blandt de sårbare dyr er grise, heste og får.
I undersøgelsen blev der kigget på, hvordan et protein fra Sars-CoV-2 reagerer med et ACE2-protein, når det sidstnævnte smittede mennesker. Forskerne analyserede på i alt 215 forskellige dyrearter, og hvordan mutationer opstod.
Konklusionen på undersøgelsen blev, at i nogle dyr som får og menneskeaber kunne proteinterne bindes lige så stærkt, som det er tilfældet, når mennesker bliver smittet.
»De dyr, vi har identificeret som havende den største risiko for at blive smittet med coronavirus, kan betyde smittefare for eksempelvis landmænd,« fortæller professor Christine Orengo fra University College London.
Christine Orengo peger som et andet aktuelt eksempel på corona-udbrud i minkfarme, hvor nogle dyr kan have smitten latent, hvilket øger risikoen for minkejerne.
Undersøgelsen viste også, at de fleste fugle, fisk og reptiler ikke så ud til at være i smittefare. Til gengæld er de fleste pattedyr i farezonen for at blive smittede i et eller anden omfang, herunder katte, hunde, løver og tigre.
»I takt med at mennesket i stadig højere grad bevæger sig ind på vilde dyrs habitater må virus-udbruddene fra dyr til menneske forudses at blive stadig hyppigere,« siger Su Datt Lam, der er hovedforfatter på studiet.