Meteorologer: 2020 tegner til at blive det varmeste år hidtil

Coronakrisen har medført færre skadelige udledninger - men effekten er begrænset.

Artiklens øverste billede
Kigger man på første kvartal i år, har temperaturerne i Asien ligget tre grader over gennemsnittet. Og store dele af USA har haft det varmt. Fredag i den forgangne uge nåede termometrene i Los Angeles op på 34 grader. Foto: Apu Gomes/AFP

Det er ved at blive en trist vane med varmerekorder - men indeværende år tegner så varmt, at der er høj sandsynlighed for, at 2020 bliver det hidtil varmeste, skriver The Guardian.

Meteorologer ved US National Oceanic and Atmospheric Administration har således beregnet, at der er 75 procents risiko for, at varmerekorden fra 2016 bliver slået.

En del forskere er overraskede over, at netop 2020 kan slå varmerekorden. Det er nemlig ikke et El Niño-år - et fænomen, der typisk medfører store temperatursvingninger i overfladevandet i den tropiske del af det østlige Stillehav - hvilket ofte ledsages af højere temperaturer globalt.  

Mange lægfolk vil måske også undre sig over, at nedgangen i skadelige udledninger på verdensplan på grund af coronakrisen ikke har medført en bedring. Men mange landes nedlukning har varet så kort tid, at effekten er begrænset.

Estimatet fra US National Oceanic and Atmospheric Administration støttes af Nasa Goddard Institute for Space Studies i New York. Her mener man, at der er 60 procents chance for, at 2020 bliver det hidtil varmeste. De britiske meteorologiske myndigheder er lidt mere forsigtige i forudsigelsen - her siger man, at der er 50 procents risiko for en ny rekord. 

Januar i år var den varmeste januar nogen sinde observeret af meteorologer. Og i februar registrerede en forskningsstation på Antarktis en temperatur på over 20 grader for første gang.

Kigger man på første kvartal i år, har temperaturerne i Asien ligget tre grader over gennemsnittet. Og store dele af USA har haft det varmt. Fredag i den forgangne uge nåede termometrene i Los Angeles op på 34 grader.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen