Røde Kæmper udvider fortællingen om Mælkevejens historie

Ved at aldersbestemme kæmpestjerner er ny ph.d-forskning med til at kortlægge yderligere dele af vores galakse.

Artiklens øverste billede
Via dette teleskop på La Palma har Ditte Slumstrup bl.a. indsamlet data til sin ph.d-afhandling om kæmpestjerners aldre. Foto: The Nordic Optical Telescope / Jacob Clasen

31-årige Ditte Slumstrup har stillet sig selv det samme spørgsmål mange gange: »Gad vide, hvordan det egentlig er kommet hertil?«

Hun tog et år ud af kalenderen fra 2014 til 2015, hvor hun befandt sig på en bjergtop på den kanariske ø La Palma i omkring 2,5 kilometers højde. Det var langt væk fra alt andet end det teleskop på 2,5 meter i diameter, hun skulle observere stjerner fra. Da hun boede på La Palma, observerede hun på et tidspunkt den samme stjerne i 14 timer i træk.

Ditte Slumstrup, der for nylig har forsvaret sin ph.d-afhandling, der handler om at bestemme kæmpestjerners aldre, er snart på vej ud på endnu et stjerneeventyr. Denne gang er det en treårig post.doc-stilling i Chile, der giver hende mulighed for at observere stjernerne fra et teleskop på 8 meter i diameter. Hendes øjne lyser nærmest op, når hun beskriver teleskopets størrelse.

»Når teleskopet er større, kan vi få meget mere lys ind, og så kan vi kigge på stjerner, der ikke er nær så klare,« forklarer Ditte Slumstrup.

Hun sidder på en bænk foran Aarhus Universitet med sin ph.d.-afhandling i bogform foran sig. Den bærer titlen ”Spektroskopi af Røde Kæmper: Implikationer for stjerners aldre og Galaktisk Arkæologi”, og den er udarbejdet ved Stellar Astrophysics Centre, der hører til Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

»Galaktisk arkæologi går bl.a. går ud på at kortlægge større områder af Mælkevejen, og i den proces spiller stjernernes aldre og kemiske sammensætning en vigtig rolle. Vi bruger fossile optegnelser, som f.eks. stjerner til at forstå galaksen,« forklarer hun og uddyber:

»Det kan man, fordi stjernerne er et resultat af netop det sted i galaksen, hvor de er født, og så bruger man dem til at forstå hele billedet af Mælkevejen. Hvis man forstår, hvordan Mælkevejen er dannet, kan man bedre komme til at forstå galaksens fremtid.«

Der findes en metode, hvorpå man kan aldersbestemme sollignende stjerner, og Ditte Slumstrups ph.d-afhandling handler om at videreudvikle metoden til kæmpestjerner, der befinder sig meget længere væk, end de stjerner man hidtil har kunnet aldersbestemme. Det vil give en mere præcis forståelse af en meget større del af Mælkevejen, fortæller hun.

De kæmpestjerner, som hun primært observerer, har fået tilnavnet ”Røde Kæmper”.

»Det har de, fordi de bliver koldere end solen. Og når stjernerne bliver koldere, bliver de mere rødlige,« siger hun med et smil og forstætter:

»Selvom de her stjerner er koldere end solen, så er de stadigvæk 4.500 grader varme, så det er ikke fordi at de er kolde som sådan.«

For Ditte Slumstrup er målet at udvikle en forskningsmetode, der på sigt skal kunne aldersbestemme en milliard stjerner.

»Jeg har målt fire stjerners kemiske sammensætning. Og så kan man jo godt tænke, at der langt op til en milliard, men ved at undersøge de fire stjerner meget grundigt, vil man forhåbentlig i fremtiden kunne aldersbestemme en milliard stjerner ud fra de samme parametre på meget kortere tid,« siger Ditte Slumstrup.

Den yngste stjerne, hun har alderstbestemt er ca. 600 mio. år og den ældste er ca. 6,8 mia. år. Ditte Slumstrup og resten af holdet bag har søgt om mere observationstid, og i første omgang vil de observere 30 stjerner mere.

»På sigt kan man måske også bruge resultaterne til at vurdere solens fremtidige udvikling, fordi de her kæmpestjerners udvikling minder om solens,« siger hun.

På bænken foran universitetet forsøger hun at svare på indledningsspørgsmålet: »Hvordan er det egentlig kommet hertil?«

»Det er lå ikke i kortene, at jeg skulle have en ph.d i astronomi. Jeg er den første i familien, der har taget en universitetsuddannelse,« siger hun og skynder sig at understrege, at der efterfølgende er andre i familien, der også er gået universitetsvejen.

Ditte Slumstrup skruer tiden lidt længere tilbage.

»Da jeg var barn, skulle vi altid finde Karlsvognen, når vi kørte hjem i mørke. Måske var det der, det hele startede.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.