• For abonnenter

Briterne har sagt farvel til Europa før – og dengang var det hele noget mere dramatisk

Storbritanniens løsrivelse fra Europa begyndte i virkeligheden for ca. 400.000 år siden. Det er en dramatisk historie om kolossale vandmasser, gennembrudte volde og dæmninger, smeltende ismasser, et underjordisk jordskælv og en regulær tsunami, der strøg hen over Nordsøen.

Artiklens øverste billede
Dovers hvide klinter er verdensberømte - men de har ikke altid ligget der. Det har havet nedenfor heller ikke. Engang var Storbritannien landfast med Europa. Foto: AP Photo/Dave Caulkin

Denne artikel blev bragt først gang den 9. juni 2019.

Storbritannien er en ø, men også kun lige. Knap og nap 21 miles adskiller England og Frankrig dér, hvor de er tættest på hinanden, ved Doverstrædet – det er 33 km angivet i tvivlsomme måleenheder set ovre fra den anden side af Den Engelske Kanal. Kanonstillingen, som jeg benytter som udkigspost oppe fra Dovers hvide klinter, er fra den seneste gang, at den afstand forekom faretruende kort, da tyske styrker samledes på den franske kyst under Anden Verdenskrig.

Den Engelske Kanal har stor historisk og psykologisk betydning, og dog kunne man for blot 10.000 år siden være gået tørskoet herfra til Calais.

Historien om, hvordan den situation ændrede sig, er man først lige begyndt at grave frem. Med den fortsatte politiske ståhej om Storbritanniens beslutning om at forlade EU som kulisse følger her beretningen om Storbritanniens første exit fra det europæiske fastland. Den er i tre dele.

For en halv million år siden var der ikke noget hav hér ved Dovers hvide klinter. Der var end ikke nogen klinter. Der var kun kalkbakker, der buede mod øst og en anelse mod syd fra vore dages En

Læs alle artikler i
én måned for 1 kr.
Gennemsnittet læser 69 artikler pr. måned –
sværvægterne læser 150 artikler pr. måned.
Kom godt i gang

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen