Annonce
Viden

Multiresistente bakterier spreder sig gennem spildevand

Bakterier kan overføre gener til hinanden i langt større omfang end hidtil antaget, viser ny dansk forskning.

De antibiotikaresistente bakterier spreder sig gennem vores spildevand, og de kan overføre gener til hinanden i langt større omfang end hidtil antaget. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

En af de største trusler mod menneskeheden.

Sådan har den globale sundhedsorganisation WHO beskrevet udviklingen af multiresistente bakterier, der er forårsaget af overforbrug af antibiotika.

Men nu er danske forskere kommet et lille skridt nærmere mod at forstå, hvordan bakterierne udvikler resistens over for antibiotika, og hvordan de spreder sig.

Viden, der i sidste ende kan være med til at hjælpe os med at bekæmpe truslen. Det skriver Information.

Professor på Københavns Universitet ved Biologisk Institut Søren Sørensen har sammen med sin kollega Barth Smets på DTU Miljø undersøgt bakteriemiljøet i spildevand fra hospitaler.

Forskerne har først og fremmest fundet ud af, at de antibiotikaresistente bakterier spreder sig gennem vores spildevand. Og at bakterier kan overføre gener til hinanden i langt større omfang end hidtil antaget.

- Vi kan nu vise, at der sker meget mere genoverførsel og til mange flere forskellige bakterier, end vi har troet, og at der udvikles antibiotikaresistens i vores rensningsanlæg, siger Søren Sørensen til Information.

Nyfødte smittet med MRSA på neonatalafdeling

Han understreger, at vi ikke skal gå i panik - for sådan har det været hele tiden.

- Det gode er, at vi nu ved det, så vi kan gøre noget ved det, siger Søren Sørensen.

Når bakterier udveksler gener, betyder det kort og godt, at de kan få evner fra hinanden. Det er den måde, at en bakterie kan blive modstandsdygtig over for antibiotika.

Forskere har indtil nu troet, at det først og fremmest var tæt beslægtede bakterier, der kunne udveksle gener.

Men Søren Sørensen og hans kolleger har nu fundet ud af, at bakterier, der er meget forskellige, også er i stand til at overføre gener til hinanden.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
WHO
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her