Nyt studie slår fast, at hpv-vaccinen ikke er farlig - dansk forsker er uenig

Forskere har gennemgået 26 studier af vaccinen og mener, at anklagerne om alvorlige bivirkninger har været uretmæssige.

Artiklens øverste billede
Nyt studie slår fast, at den omtalte HPV-vaccine virker efter hensigten, og at den ikke er farlig. Foto: Anita Graversen

Den har været mistænkt for at forårsage alvorlige bivirkninger som bl.a. kvalme, hovedpine og skader på centralnervesystemet.

Effektiviteten og bivirkningerne ved hpv-vaccinen har været heftigt diskuteret, og både eksperter og patienter har udtrykt stor bekymring over vaccinen, der bl.a. skal beskytte mod forstadier til livmoderhalskræft.

Nu slår et nyt stort studie dog fast, at man roligt kan lade sig vaccinere uden at frygte for sit helbred. En gruppe forskere har undersøgt 26 tidligere studier af hpv-vaccinen, og flere end 73.000 kvinder har indgået i undersøgelserne.

Studiet er offentliggjort på Cochrane Library, og konklusionen er klar: Vaccinen virker efter hensigten, og den er ikke farlig.

»Vi konkluderer, at risikoprofilen for hpv-vaccinen er god. Samtidig er vi bekymret for de uretmæssige anklager om alvorlige effekter af vaccinen. Anklagerne er ikke understøttet af beviser og kan skade offentlighedens tillid,« skriver den ledende forsker bag studiet, Marc Arbyn fra Unit of Cancer Epidemiology, Belgian Cancer Centre, Sciensano, i en pressemeddelelse.

Forskerne har undersøgt tilfælde af forstadier til livmoderhalskræft blandt kvinder, der havde fået en af de to mest udbredte vaccinetyper, hpv16 og hpv18.

De fandt, at risikoen for at udvikle et forstadie til livmoderhalskræft - blandt kvinder i alderen 15-25 år der ikke allerede var smittet på vaccinationstidspunktet - blev reduceret fra 164 tilfælde til to ud af 10.000 kvinder.

Blandt kvinderne mellem 15 og 25 år, hvor forskerne ikke skelede til, om de allerede var smittet, blev risikoen reduceret fra 559 til 341 tilfælde ud af 10.000.

Forskerne konkluderede også, at risikoen for skadelige virkninger ikke kan relateres til vaccinen. 656 ud af 10.000 af de vaccinerede kvinder blev ramt af en alvorlig sygdom efter at have fået hpv-vaccinen, mens tallet var 669 i kontrolgruppen.

Desuden viste studiet at vaccinen ikke er helt så effektivt for kvinder over 25, som den er for yngre kvinder. Dette skyldes, at den kun beskytter mod de former for hpv, som kvinderne ikke er smittet med i forvejen.

Den danske professor Peter Gøtzsche, der er leder af Cochranes nordiske afdeling, og som i lang tid har rettet kritik af vaccinen, giver dog ikke meget for det nye studie. Han mener ikke, at de undersøgelser som studiet bygger på er pålidelige nok og ved at gennemgå resultaterne, har han fundet flere alvorlige neurologiske skadevirkninger i hpv-vaccinegruppen end i kontrolgruppen.

»Vi har ikke publiceret vores resultater endnu, men jeg mener, at det er min pligt som forsker i det mindste at oplyse om, at vi har fundet andre resultater, end Cochrane-oversigten kommer frem til,« skriver Peter Gøtzsche til Videnskab.dk.

I Danmark er antallet af patienter, der henvender sig med bivirkninger efter hpv-vaccinen faldet markant de seneste år. I februar kunne hpv-centeret på Odense Universitetshospital, som er dem der tager imod patienter med hpv-bivirkninger, berette, at man i 2017 kun modtog 12 henvisninger mod 330 henvisninger i 2015.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.